Annons
 

Backstage med Helena af Sandeberg för MQ

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 
Helena af Sandeberg är MQs kvinnliga vårmodell.

Baaam fick en exklusiv intervju med skådespelerskan Helena af Sandeberg, aktuell som MQs kvinnliga vårmodell, och pratade secondhandfynd, klänningar och stilmissar.

NAMN: Helena af Sandeberg.
ÅLDER:
38.
BAKGRUND:
Slog igenom 1997 i tv-serien ”Rederiet” och har sedan dess medverkat i tv-serierna ”Heja Björn!” och ”Oskyldigt dömd”. Helena har även haft stora roller i filmsuccér som ”Tomten är far till alla barnen”, ”Zingo” och ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö”. Är den svenska rösten till Fiona i ”Shrek”. Har blivit prisad för sin roll som Hedda Gabler i pjäsen med samma namn på Stockholms Stadsteater.
AKTUELL:
Frontar MQs sommarkampanj ”Urban Look”, där hon visar upp festklänningar i svala jerseykvalitéer, toppar och shorts i starka färger och ljuva pasteller.

Annons

Vad gör du just nu?
– Just nu är jag mitt i inspelningen av filmen ”Cornelis” som handlar om Cornelis Wreeswijks liv. Jag spelar rollen som Bim Warne, hans andra fru. Inspelningarna är klara en bit in i juni, så jag är nästan klar. Samtidigt repeterar jag pjäsen ”Rött & Grönt” på Stockholms Stadsteater.

Du har fullt upp med andra ord! Och nu är du aktuell som MQs nya kvinnliga vårmodell. Hur känns det?
– Det känns jättekul! Bilderna blev jättefina och allt kändes helt rätt från början. Jag har alltid varit väldigt intresserad av mode och svensk design.

Har du någon svensk favoritdesigner?
Rodebjer. Jag har alltid burit hennes kläder och jag känner även henne lite privat. Jag gillar hennes design – enkelhet med en twist.

Hur ser ditt förhållande till mode ut?
– Jag är väldigt intresserad av mode och läser många utländska modetidningar. Jag hinner inte med så mycket som jag skulle vilja, men jag tittar gärna i secondhandaffärer när jag har tid. Annars har jag nog en ganska avslappnad syn på mode, min värld går inte sönder om jag inte får shoppa liksom.

Hur skulle du beskriva din klädstil?
– Jag är nog ganska mycket av en klänningtjej. Nu har det kommit på skam lite eftersom vintern var så kall, så då har jag burit mycket jeans och så, men jag har alltid varit en klänningtjej. Jag letar alltid efter den perfekta klänningen.

Hur ser den perfekta klänningen ut?
– Just nu letar jag efter den där perfekta, hippieska, Jane Birkin-style klänningen. Jag älskar att leta efter klänningar och hela min garderob är fylld av klänningar från Prada, secondhand och MQ.

Har du någon stilförebild?
– Jag har många, ett helt gäng. Jag älskar att titta bakåt och inspireras av gamla filmer. Audrey Hepburn, Brigitte Bardot, Jane Birkin, Marilyn Monroe och Diane Keaton tillhör favoriterna. Annars tycker jag att Nina Persson klär sig snyggt och även Kate Moss trots att hon har sackat ner sig lite de senaste åren. Rachel Bilson ser alltid fin ut och det gör även Vanessa Paradis, när man väl ser henne. Min kära vän Titiyo klär sig också snyggt, jag säger alltid ”Du är så jävla snygg!” när jag ser henne.

Du har fem minuter på dig att göra dig i ordning till en fest, vad gör dig chic på ett kick?
– Mitt röda läppstift från Chanel. Jag gillar att bära rött läppstift och sedan ha en enkel och ren makeup i övrigt. Jag brukar använda Rouge Allure i färgen Audace, nr 58, den perfekta klarröda nyansen.

Din värsta stilmiss?
– Ja, var ska jag börja? Jag hade spretlugg ett tag, det var inte så lyckat. Jag har nog haft alla stilar man kan ha. En period hade jag faktiskt plommonstop. Jag hade sett Lena Olin i ”Varats olidliga lätthet” och tyckte att det var så snyggt, så då skulle jag ha plommonstop. Det här var i sjuan, åttan.

Vilket är ditt bästa köp?
– Mitt bästa köp är min Prada-klänning som jag köpte för 2 000 kr på Nathalie Schuterman. Den hade kostat betydligt mer. Ett tips är att alltid leta efter reor, för det är då man kan göra verkliga fynd. Jag har även gjort en hel del secondhandfynd i Rom och Paris. Jag köpte till exempel ett par boots i en secondhandbutik i Paris som jag använder jämt. Samma sak med en kappa jag köpte i Rom. Det är alltid bra att kolla i secondhandbutiker i andra städer.

Ditt sämsta köp?
– Jag har många! Jag gör ofta felköp när jag har bråttom. Jag har köpt massor av plagg som inte sitter bra. Om det inte sitter bra i affären sitter det sällan bra hemma liksom. Jag brukar ge bort de plaggen till vänner som passar bättre i dem än vad jag gör.

Vilken trend vill du aldrig se igen?
– Jag brukade säga 80-talet, men så blev det ju inte. Snötvättade jeans skulle jag nog säga, det är aldrig en bra idé.

Av: Malin Ny Fotograf kampanjbilder: Andreas Sjödin Fotograf backstagebilder: Calle Liljedahl