Annons
 

BILDSPEL: BAAAMs modechef Hulda Andersson minns Anna Piaggi

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 
Odaterad bild på Anna Piaggi (1931 - 7 augusti 2012). Foto: All Over Press

Odaterad bild på Anna Piaggi (1931 - 7 augusti 2012). Foto: All Over Press

En av modevärldens mest färgstarka personligheter har lämnat oss. Den italienska modejournalisten och stylisten Anna Piaggi blev 81 år gammal.

Här är Baaams modechef Hulda Anderssons egna ord om Anna:

Annons

”Den modemodigaste av dem alla är borta. Anna Piaggi var inte bara en gigant inom modejournalistiken (främst Vogue Italia) utan även en av de mest djärva modeikonerna klädmässigt. Modig, färgstark, kreativ, lekfull, personlig och eklektisk i sin stil. Allt det som jag verkligen beundrade med henne och som jag alltid gillar hos personer som vågar gå sin egen klädväg. Tänk vad underbart och härligt med de som gör sin grej av mode utan att ängsligt läsa av sin omgivning uppifrån och ned för att summera trendgraden eller nervöst söka bekräftelse i andras ögon.

Missförstå mig inte, jag ÄLSKAR mode, kläder, trender och modejournalistik men ogillar ängsligheten som ofta finns i samband med detta. I stället borde det vara lite mer som Anna Piaggi: Lustfyllt, kreativt, personligt och varför inte toppa med en liten gnutta självdistans? Jag menar inte att man ska klä sig i neonrosa hatt med grönt flor, blått hår, lila käpp, gröna sammetsbyxor när man går till Ica på jakt efter middagsmaten. Absolut inte, men jag tror att vi alla skulle må bra av att anamma någon procent av Piaggis mod och eget tänk i våra klädval och inse att vi klär oss för oss själva och inte för någon annan. Att inte låta tanken på vad ANDRA ska tycka styra våra klädval på morgonen. Det är svårt. Jättesvårt. Tänk då på Piaggi och våga lite lite mer!

Jag har sett hennes kreationer under mina tio moderesor till Milano och ingen dag har varit den andra lik klädmässigt. Visst är hennes kreationer hysteriska och kreativa färgkaos men spänningen fanns alltid där hur hon skulle tolka nya trender och sin tillvaro. Jag har också fotograferat henne och hon har alltid lågmält och vänligt ställt upp på bild vid förfrågan.

Hon kommer att saknas och första raden på modeveckorna kommer från och med nu vara blekare, tristare och mindre personlig utan henne.”

[nggallery id=807]

Av: Rose-Marie Söderlund Bildspel: Stella Pictures