Annons
 

BAAAM träffar Carin Rodebjer

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 
Carin Rodebjer är Årets svenska designer 2012.

Carin Rodebjer är Årets svenska designer 2012.

Hon inspireras av starka människor som inte ger vika för sina ideal och visioner och har hyllats för sin mjuka, kvinnliga elegans i över tio år. I år utsågs hon dessutom till Årets svenska designer av svenska ELLE – ett pris hon har kammat hem två gånger tidigare. Baaam har träffar den inspirerande designern Carin Rodebjer.

Annons

NAMN: Carin Rodebjer.
ÅLDER: 40 år.
BAKGRUND: Växte upp på Gotland. Började sin bana som designer redan 1999 då hon studerade på F.I.T (Fashion Institute of Technology) i New York. 2001 återvände hon till Sverige där hon fortsatte arbetet med Rodebjer. Utsågs till Årets Designer 2002 och 2005 av ELLE och vann dessutom i kategorin Bästa Nykomling på Damernas Världs Guldknappen år 2005.
AKTUELL: Utsågs till Årets Designer av ELLE i år.

Text: Malin Ny Foto: Mattias Edwall

Du har ju vunnit i kategorin Årets Svenska Designer på ELLE-galan två gånger tidigare, vad tror du är nyckeln till din framgång?
– Nyckeln tror jag är att Rodebjer alltid har haft en tydlig plattform, att vi har varit tydliga i vårt uttryck. I år känns det dessutom som om allt har fallit på plats och det är kul att ELLE har fångat upp det. När jag satt med vårkollektionen kunde jag koncentrera mig fullt ut och jag bestämde mig redan innan för att inte kompromissa med någonting, nästan lite Gestapo-stil.

Vad inspireras du av i din designprocess?
– Jag inspireras av livet – av starka personligheter som inte ger vika för ideal och sin vision. Jag inspireras även av resor till storstäder, nattliv, böcker och musik.

Carin Rodebjer och vännen Helena af Sandeberg på ELLE-galan 2011.

Carin Rodebjer och vännen Helena af Sandeberg på ELLE-galan 2011.

Berätta lite om din vårkollektion!
– Den föddes på strand i South Beach i Miami, närmare bestämt på Fisher Island, som är ett exklusivt community för äldre, judiska kvinnor. Där är det väldigt lugnt och vackert, och man kan dricka lyxiga drinkar, äta gott och det är en blandning av natur och lyx. Där jag kommer ifrån är det bara natur och ingen lyx, så jag gillade närheten till det organiska men samtidigt livslyxen. Man kan använda kollektionen vid alla olika tillfällen – på stranden, fest, på lyxyachten och till vardags.

Har du något favoritplagg från kollektionen?
– Det är nog morgonrockskostymen som det redan är väntelista på, som är fin med ett spetslinne under.

Två plagg ur Rodebjer S/S 2011.

Två plagg ur Rodebjer S/S 2011.

Ett plagg i din garderob som du inte kan leva utan?
– En Rodebjer-spetsklänning som är fotsid och i svart spets. Den har jag haft med mig överallt och har räddat mig vid många tillfällen – jag hade den på ett bröllop i Paris i somras, i julas och på förrförra ELLE-galan till exempel.

Vad händer för Rodebjer under 2011?
– Massor! Vi börjar med en visning på Bukowskis den 31 januari, sen flyttar vi designkontoret till New York där Rodebjer en gång föddes. Annars ska vi gräva där vi står och förbättra oss så mycket som möjligt. Vi ska satsa på det vi drömt om så länge och ge Rodebjer den plattform det förtjänar.

Carin Rodebjer

Carin Rodebjer