Annons
 

Clownerna som sprider skräck – detta har hänt

Lagom till Halloween sätter clowner skräck i människor över hela världen. Många har vittnat om clowner som har trakasserat, förföljt och uppträtt hotfullt – vad är det egentligen som har hänt? Baaam reder ut.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Polisen: Så ska du agera om du möter en clown

Under hösten har clowner spridit skräck på olika håll i världen. Från USA till Storbritannien och Sverige kommer rapporter om clowner som förföljt, hotat och terroriserat människor.

Annons

# Höstens clownpanik började i slutet på augusti i South Carolina, USA. Enligt New York Times vittnade flera barn om att en grupp clowner hade försökt locka med de in i ett skogsområde i utbyte mot pengar.

# Därifrån spreds clownskräcken från delstat till delstat. Många vittnade om att de sett läskiga clowner, ofta runt skolor och universitet. Mediebevakningen kring händelserna har varit massiv, och dussintals personer har blivit gripna av polis. Sociala medier har en stor roll i hysterin, med videor och foton på clowner som sprids på sociala medier, skriver CBS News.

# I Pennsylvania urartade hysterin i att minst 500 studenter vid Pennsylvania State University gav sig ut på clownjakt på gatorna efter rykten att en clown setts nära campusområdet, rapporterade Time Magazine i början på oktober.

# Clownhysterin har sedan dess spridit sig till Storbritannien med flera rapporter om människor i clowndräkter. En av de mest dramatiska händelserna inträffade den 7:e oktober, där en man i clowndräkt beväpnad med kniv följde efter en grupp barn på väg till skolan. Barnen skadades inte, men blev rejält skrämda.

# Australien har också drabbats av clownhysterin, med flera rapporter om läskiga clowner över hela landet.

# De senaste veckorna har clownerna hittat till Sverige. I Linköping fick en ung kvinna en chock när hon på vägen till bussen fick syn på en clown, skriver Nyheter24.

# I Mjölby ska en kvinna ha blivit dödshotad av två personer utklädda till clowner, uppger Corren. Enligt flera medier har clowner setts även i andra städer i landet.

# De senaste dagarna har polisen blivit nerringd av clownlarm. Bara i södra Sverige fick polisen in över 80 anmälningar om clowner på ett dygn, skriver Sydsvenskan. Men många larm har inte gett resultat, och polisen har uppmanat människor att bara ringa när de känner sig hotade eller skrämde, och inte när de har ”hört något”.

# I sociala medier har flera personer skrivit att de är beredda att ta till våld om de möter en clown, och polisen har uppmanat människor att inte maskera sig till clowner till Halloween, skriver DN.

# Kritik har också väckts mot mediernas bevakning av händelserna. Journalisten Jack Werner skriver på Medierna i P1:s hemsida att rubrikerna serverar en masshysteri, och att en försvinnande liten andel av clownåskådningarna har lett till faktiska polisärenden. Sofia Mirjamsdotter, ledarskribent på Sundsvalls tidning, tar upp ett fall i Sundsvall där en clown uppgavs ha slagit sönder en fönsterruta, men där inga bevis för att händelsen ägt rum hittades.

# Men det läskiga fenomenet är inget nytt, rapporter om clowner som sprider skräck och hysteri har dykt upp då och då sedan 1980-talet då Stephen Kings klassiska skräckroman ”Det” publicerades.

Läs även:
17 Halloween-dräkter för dig och din BFF
40 yrken med störst chans till jobb just nu
15 efterlängtade filmer som snart har biopremiär

Foto: IBL