Annons
 

Csilla Vincefi Nee om jobbet som moderedaktör på BAAAM

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 
Csilla Vincefi Nee, moderedaktör på Baaam.

Csilla Vincefi Nee, moderedaktör på Baaam.

Lär känna Baaams nya moderedaktör Csilla Vincefi Nee! Csilla är 33 år gammal och utbildad designer och mönsterkonstruktör. Hon har gått Tillskärarakademin och tidigare jobbat med titlar som Damernas Värld, Veckorevyn, Amelia, Café och King. Här berättar Csilla mer om jobbet som moderedaktör, sina bästa (och värsta!) modeminnen och hösten modemåsten.

Annons

Läs även: Csilla Vincefi Nee: ”Jag klär mig trendigt fast det är lite småfult”

Vad gör en moderedaktör egentligen?
– En moderedaktör är mer eller mindre en stylist som är anställd på en tidning. Man kan ha mycket varierande uppgifter då ingen dag är den andra lik. Ena dagen går åt att sitta vid datorn och tjata på modellagenturer, presskontor, fotografer med flera, medans man nästa dag ansvarar över en fotografering med ett team på 10 personer eller så kanske man står mitt i ett berg av kläder som ska sorteras och skickas vidare. Eller så dricker man champagne med våldsamt snygga människor på en kollektionspresentation. Ni förstår säkert. Drömjobbet typ.

Vad ser du mest fram emot med ditt nya uppdrag?
– Att få dricka champagne med våldsamt snygga människor. Nej då, jag ser mest fram emot att göra det nya formatet av Baaam då tidningen har utvecklats sedan sist jag gjorde den.

Var hittar du din stylinginspiration?
– Det är människorna som faktiskt använder kläderna som ger mig mest inspiration. Catwalk i all ära men det finns inget coolare än att se en ”fattig student” tolka trender. Det blir oftast väldigt coola kombinationer och uppfinningsrika stylinglösningar. Gå på Götgatsbacken en lördag så ska du själv få se!

Vilket är ditt bästa minne från tiden som stylist på Baaam?
– Oj oj, jag har många! Den absolut starkaste är från Baaams lanseringsfest i samband med premiären av Sex and the City-filmen. Det var en sån där kväll då ALLA var där. Filmen skulle visas på tre olika biografer samtidigt och det var en busslast med kändisar som höll på att missa filmen för att de prompt skulle bli fotade. Champagnen flödade och vi festade tills de kastade ut oss från stället vi hade festen på. Jag hade aldrig jobbat så hårt, aldrig träffat så många annonsörer, aldrig sett så många goodiebags. Ändå hade jag jobbat redaktionellt i två år innan Baaam men detta var allt annat än det jag var van vid. Jag visste redan där på festen att tiden på den här tidningen skulle bli GALEN. Och det var precis vad det var.

Charlotta Flinkenberg på Baaams lanseringsfest 2008.

Charlotta Flinkenberg på Baaams lanseringsfest 2008.

 Vilket är det roligaste jobb du har gjort?
– Med risk för att ge det längsta svaret i världshistorien måste jag ändå rada upp mina topp 3 favoriter:

1. Gången då vi åkte till Gran Canaria för att göra jobb och fastnar i Madrid då en av vulkanerna på Island bestämmer sig för att få ett utbrott och hela norra Europas flygplatser bommar igen. Vi kom ju hem till slut men med en taxiräkning på en våldsam summa. Det var en galen resa som jag inte skulle tveka en sekund på att göra om.

2. Gången då jag och fotograf Nina Holma tyckte att det var en bra idé att fotografera ett dansande par på taket av Allerhuset, 6 våningar upp. Det regnade och blåste, dessutom satt det affärsmän i ett konferensrum och såg på denna plåtning mellan liv och 50 cm från död. Vilken rysare! Det blev sjukt fina bilder. Såklart.

Bild från modereportage i Baaam nummer 16-2012. Foto: Nina Holma.

Bild från modereportage i Baaam nummer 16-2012. Foto: Nina Holma.

3. Gången då vi plåtade Malin Åkerman. Vi fick 15 minuter med henne att göra både bilder och intervju. Vi hyrde en svit på Grand Hôtel där hon hade presskonferens, riggade en fond i rummet och plåtade medans hon blev intervjuad. Tror det hela tog 20 min vilket såklart den sura PR-assistenten flertalet påpekade. Det var första gången och jag kommer förmodligen aldrig att göra om det, men jäklar vad bra det blev!

Malin Åkerman på omslaget av Baaam nr 2-2012.

Malin Åkerman på omslaget av Baaam nr 2-2012.

Har du varit med om någon riktig katastrof i jobbsammanhang?
– De flesta kändisplåtningar är katastrofer ur ett eller annat perspektiv. Jag har blivit ombedd att ringa in ett maskingevär (och inte en attrapp för DET ser ju bara löjligt ut) av en kvinnlig kändis som inte kunde ta att det var en dålig idé. Jag har varit med om att en kvinnlig kändis ville ha sina egna kläder på sig på ett omslag (för att färgtemat inte passade hennes ”performace”). Jag har varit med om att en manlig kändis drog ner byxorna och råkade få med sig underkläderna också. Vad gör man då liksom? Skrattar lite? Jag har till och med varit med om att behövt ringa till Lars Wallin och förklara att vi hade förstört blixtlåset på en klänning för 50 000 kr men att han kunde få en bild av mig då den kända kvinnan har på sig den. Deal?

Vilka är dina favoritdesigners?
– Wow, många. För många. Fick jag välja endast en skulle jag säga Bottega Veneta. ALLT som kommer därifrån är smått fantastiskt. Sen gillar jag Dagmar, Hope och vissa delar av Acne såklart.

Vilka är dina tre modemåsten i höst?
– Den superstora oversizade polotröjan, de pösiga skinnbyxorna och de där Acne-bootsen alla har. Får panik av att köpa saker alla andra också hugger efter men de är sjukt snygga.

Oversize polotröja från H&M, 399 kr.

Oversize polotröja från H&M, 399 kr.

Pösiga skinnbyxor från J. Lindeberg och Jeane Blush.

Pösiga byxor i äkta skinn: J. Lindeberg, 5 995 kr.
Pösiga byxor i syntetskinn: Jeane Blush, 399 kr.

Boots från Acne i modellen "Jensen", 3 295 kr.

Boots från Acne i modellen ”Jensen”, 3 295 kr.

Av: Rose-Marie Söderlund