Annons
 

Designparet bakom Hunkydory: ”Du ska känna dig stark i våra plagg”

CHIC träffade Ulrika och Christopher Bjercke från Hunkydory och diskuterade höstmode, stylingtips och Fashion Week genom åren.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Hunkydory AW17 är avslappnat feminint i material som broderade militärplagg, viktoriansk spets, sammet och lyxiga fårskinnspälsar blandat med samtida streetwear-plagg och denim.
Baaam gick ner på djupet med designparet Ulrika – och Christopher Bjercke.

Annons

Vad var er inspiration?

– Denna säsong har våra moodboards fyllts av en mängd olika idéer. Huvudstoryn handlar om ett gäng ungdomar som på efterfest hamnar i garderoben hos en excentrisk rockstjärna från 70-talet. Det är i mötet av det ungdomliga och vintageglamouren som det skapas en härlig krock. Resultatet blir en intressant blandning av massor av olika referenser och material; broderade militärplagg, viktoriansk spets, sammet och lyxiga fårskinnspälsar blandat med samtida streetwear-plagg och denim.

Vad återkommer hos Hunkydory?
– Något som är återkommande oavsett säsong är balansen mellan det avslappnade, feminina och eleganta. Vi återkommer även ofta till militär- och armyreferenser. Det är främst för att varenda detalj och designaspekt har ett syfte vilket gör dem till så tidlösa, smarta plagg. De är helt enkelt gjorda för att slitas och skydda sin bärare vilket gör att det finns en stark attityd i uttrycket. När vi jobbar med dessa typer av plagg blir det ofta effektfullt att leka med kontraster, som att matcha en khakigrön canvasparkas med en glamourös festklänning.

Vilka av era egna looks från visningen är ni särskilt förtjusta i?
– En personlig favorit från höstkollektionen är en röd överdimensionerad ’oversize’ dunjacka, den stylar vi med ett par otvättade jeans med rå kanter nertill. Det är en välskräddad look som både står för cool elegans och skarpa siluetter.

Vad är den röda tråden genom er design?
– Vi tycker att det blir som mest intressant när man blandar det uppklädda och extravaganta med något avslappnat och opretentiöst. Vår stil på Hunkydory har alltid haft lite mer attityd och varit mer excentrisk jämfört med en del utav den skandinaviska minimalistiska designen.

Vad vill ni förmedla till bärarna av era kreationer?
– Eftersom kollektionen innehåller så många underspår och referenser tror vi verkligen att allt handlar om vad man väljer och hur man bär det. Men förhoppningen är givetvis att alla som hittar något från Hunkydory känner att det verkligen blir en del av deras personliga stil och att man känner sig stark och bekväm i plaggen.

Ert bästa stylingtips?
– Att alltid bära plagg som man personligen känner sig bekväm i samt att våga leva ut sin personliga stil.

Vad är era främsta egenskaper som designer?
– Vi tror att kombinationen av oss bägge är nyckeln till helheten i Hunkydory. Vem som gör vad är inte så uttalat utan vi kompletterar varandra i de allra flesta delarna i hela designprocessen.

– Jag (Ulrika) är mera trendkänslig och har en stark magkänsla för vad som känns nytt och spännande inför varje säsong. Christopher står även för en stor del av designprocessen, han är en duktig tecknare som dessutom är väldigt intresserad av musik vilket han får mycket inspiration utav.

Berätta om ett starkt visningsminne från Stockholm Fashionweek genom åren!
– Alla visningar är spännande på sina sätt men det var kul när Kim Cesarion öppnade och spelade live under vår AW13 visning. Grymt bra låt och alltid härligt med live band.

Hur mår svenskt mode idag?
– Svenskt mode mår bra, det finns många starka varumärken som lyckats med både nationell och internationell succé.

Vad är ni mest stolt över så här långt i karriären?

– Att vi har lyckats bygga upp ett varumärke med vår egen nisch, samt att vi har satt varumärket på modekartan. Något annat vi är stolta över är att vi har gjort det tillsammans hela vägen, det är skönt att kunna dela framgång likväl som bakslag med någon.

Foto: Pressbild