Annons

emmy winther sexuella overgrepp

 

22-åriga Emmy Winther startar initiativ mot sexuella övergrepp

Emmy Winther fick nog när en kille tafsade på henne på krogen. I sin blogg valde hon att starta ett initiativ mot sexuella övergrepp genom att involvera sina läsares berättelser.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Emmy Winther, som bloggar under namnet Emmywin, har i sin blogg startat ett initiativ för att uppmärksamma sexuella övergrepp på tjejer. Hon har bett sina läsare att skicka självupplevda händelser där de har blivit sexuellt utnyttjade på olika vis.

Annons

Mejlen har strömmat in och Emmy har lovat att publicera alla berättelser i sin blogg, just för att visa hur vanligt det är och att du som har upplevt ett sexuellt övergrepp inte är ensam. Baaam tog ett snack med Emmy om hennes initiativ, samt om hennes syn på varför det är så viktigt att prata om sexuella övergrepp.

Hur föddes den här idén hos dig?
– Den föddes fredagen den 13 maj när en kille tog sig friheten att röra min kropp på krogen, jag kände en sådan ilska och ville inte att han skulle komma undan med det. På något vänster kommer alltid killar undan, vilket har gjort det acceptabelt för dem att röra kvinnor utan deras tillåtelse. Jag hade en vän där som fick syn på det hela och pratade med vakten. Killen blev utslängd men det är inte vanligt att de blir utslängda, snarare att kvinnan blir utslängd när hon hyser agg. Logiken?

Läs även:
Därför måste alla tjejer sluta be om ursäkt
Julia Knave: ”Till alla er som säger att ni inte är feminister”
Krönika: ”Det är nu din hand glider in under min kjol”

”Det finns inga ord som kan förklara hur svag man känner sig i stunden”

Varför är det ett så viktigt ämne att belysa, enligt dig?
– Det är samhället som har lärt oss att bortse, att tänka och skylla på oss, på vår klädsel, beteende eller tillstånd. Det är män som tyglat kvinnan in i den här fällan, att de ska få göra vad de vill med våra kroppar och att vi ska få stå för konsekvenserna. Det finns inga ord som kan förklara hur svag man känner sig i stunden, eller hur många tankar som bollar runt i huvudet, en utmattad kropp och en känsla som skriker äcklig. Det är viktigt för att många kvinnor skuldbelägger sig själva och väljer att tysta ned allt av rädsla för vad som kan hända, hur det ska hända samt om någon kommer att lyssna när de berättar. Jag vill sprida andras händelser för att få killar att inse hur ofta det förekommer, samt hur det får en kvinna att känna sig.

Kvinnan på bilden har ingenting med texten att göra.

Kvinnan på bilden har ingenting med texten att göra.

Hur många mejl har du fått med berättelser?
– Jag har fått väldigt många, jag har fortfarande mejl som jag inte har hunnit läsa. Men jag kommer att läsa alla samt publicera dem, allas händelser är lika viktiga!

Har du planer på att fortsätta med det här initiativet?
– Det vill jag göra, men eftersom att allt är nyfött så har jag inte tänkt runtomkring det, det vill säga hur jag kan utveckla idén. Jag hoppas dock att jag finner en idé då ämnet rör mig väldigt.

Vad har du fått för reaktioner?
– Bara positiva, förutom någon enstaka kommentar från ”G” som tycker att kvinnor överdriver. Män som förminskar kvinnors berättelser är ett bra exempel på varför det är så pass viktigt att belysa det.

Vad vill du säga till alla tjejer som har utsatts för sexuella övergrepp?
– Våga anmäla, även om det i vissa fall känns lönlöst. Våga prata om det, för vi lyssnar på dig och vi kommer aldrig att förminska eller skuldbelägga. Det var inte din klädsel eller ditt tillstånd, killen ignorerade medvetet ditt nej och nu ska han få stå för konsekvenserna.

Läs även:
Julia Knave: ”Det är inte mitt fel, det är ditt”
Forever 21 säljer t-shirt som försvarar sexuella övergrepp
Se klippet som bevisar att du också är feminist

Foto: Emmy Winther/IBL/Tumblr