Annons
 

En operation räddade Rossana från läckandet: ”Det GÅR att få hjälp”

Att drabbas av inkontinens är superjobbigt – och vanligt. Rossana Dinamarca trodde att det var hennes eget fel som inte knipit bra nog och behövde bita ihop resten av livet. Hon hade helt fel.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Alexandra, 27: När ska Sverige börja bry sig om min fitta?

När Rossana Dinamarca, feministisk talesperson för Vänsterpartiet, hade fött sitt andra barn började hon få svårt att hålla tätt.

Annons

– Det var asjobbigt! Jag var tvungen att stanna till och knipa när jag skulle hosta eller nysa. Jag älskar att träna men kunde inte längre göra alla övningar. Jag minns en gång när jag thaiboxades och tog i och kände: ‘Shit, det här måste ha gått igenom inkontinensskyddet.’ Jag fick springa in på toaletten.

Det enda rådet Rossana fått på BB och efterkontroller var att kniiipa. Så hon bet ihop – i sju år. Tills hon en dag slog på radion och hörde en kvinna berätta att hon blivit hjälpt med sina problem av en enkel TVT-operation.

– Jag visste inte att det gick att få hjälp. Jag trodde att jag skulle behöva leva med det resten av livet och tänkte att det finns ju inkontinensskydd. Och så hade jag slarvat med knipövningarna. Det gjorde att jag kände skuld, att det var mitt fel att jag gick runt och kissade på mig.

Läs expertens tips till dig som är drabbad: ”1 av 3 lider av urinläckage – så här vet du om du behöver hjälp”


Det tog fortfarande emot att gå till doktorn. Men ett halvår senare på en cellprovtagning tog Rossana mod till sig och lyfte problemet.

– Det har varit så extremt tabubelagt och skämmigt för mig, så det var ett stort steg att våga säga till en främling att: ‘Jag kan inte riktigt hålla tätt’. Men när jag väl gjorde det fick jag jättefin vård.

Några månader senare rullade hon in på ett operationsbord och själva ingreppet tog tio minuter. Efteråt var hon öm i några dagar men efter en månad kunde Rossana träna igen – för första gången utan rädsla.

Läs mer: Hanna kämpar för att lyfta förlossningsskador – blev kallad ”mediahora”

– När jag gjorde övningar som jag inte kunnat göra tidigare och märkte att det gick, och det kom ingenting. Det var en så himla skön känsla. Jag började nästan gråta. Det händer att jag ställer mig bredbent och nyser bara för att se att det går. Det är en jävla känsla att kroppen funkar igen.


Rossana har inte alltid vågat prata om sina problem så här öppet. Men efter operationen började hon berätta för nära vänner som också hade barn.

– Det visade sig att nästan alla hade liknande problem men ingen hade någon aning om att det gick att göra något åt.

Därför vill Rossana nu att fler ska få reda på att det finns hjälp att få. Och – hade det varit män som kissade på sig hade operationen inte varit en sådan hemlighet, menar hon.

– Förklaringen på allt vad gäller kvinnors kroppar är att ‘det är bara så det är’. Redan när du får mens lär du dig att du ska ligga och kvida av magsmärtor några dagar varje månad. Och efter att du fött barn är allt från ont att sitta till blödande bröstvårtor bara något vi ska ta. Men det här är ingenting man ska behöva leva med – det går att få hjälp.

Foto: Henrik Petersson, IBL/Shutterstock