Annons
 

Experten: Noja inte över några kilos övervikt

Vi tänker ofta att en tränad och sund kropp ska vara smal. Men tvärtom kan några extrakilon vara bra, menar Örjan Ekblom, doktor i fysiologi och docent i idrottsvetenskap.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Har du en bild av hur du skulle vilja att din kropp ser ut? Kanske några kilo lättare? Kanske lite fastare? Då är det här goda nyheter för dig. Enligt Örjan Ekblom, doktor i fysiologi och docent i idrottsvetenskap, är en smal kropp inte alltid det ideala, utan snarare en stark och robust.
– Just robustheten är bra, även den inte alltid passar in i rådande ideal. Du behöver helt enkelt en kropp som fungerar i vardagen med allt vad den innebär. Därför är det bättre att bygga upp sig istället för att banta.

Annons

Att väga några kilo för mycket är ingenting att oroa sig för, menar Örjan.
– Noja inte över fem eller sju kilos övervikt. Det är inte så farligt, särskilt inte för kvinnor. Hos dem sitter nämligen extrakilona kring rumpa och lår, och då är det sällan skadligt. Det är framförallt bukfetman man ska se upp med.

Det finns ibland en uppfattning att den som är rund  är lat, men det stämmer inte.

Men även om det inte är skadligt med en liten övervikt finns det naturligtvis personer som mår dåligt av sina extrakilon.

– Det finns ibland en uppfattning att den som är rund  är lat, men det stämmer inte. Den bilden kan ju göra att man som överviktig mår dåligt. Men det är bättre att tycka om sig själv som man är, istället för att lyssna på andras åsikter, säger Örjan Ekblom.


Läs också! Glöm långväga superbär och smoothies – här är höstens hetaste hälsotrender

Foto Thinkstock