I annonssamarbete med Cyklo-F
 

Färgen, mängden och värken – så vet du om din mens är ”normal”

Älskade, hatade mens. Din mens är ett tecken på att allt står bra till i din kropp men kan även innebära smärta och besvär. Vad är normalt och när ska du söka hjälp?

 

 
 
 
 

 

Störtfloder är inte ovanligt, speciellt när du precis fått din mens i tonåren, men mensen kan också komma att ändra sig efter du fått barn. Många kvinnor tror att det är ”så det ska vara” och därför inte gör de inget åt det. Men hur mycket blöder man egentligen? Och hur mycket mensvärk är normalt? Baaam har tagit reda på allt du behöver veta om din mens.

Färgen

Det är vanligt att mensen har olika färger. När du blöder lite, som i början och i slutet av mensen, är det vanligt att färgen är lite åt det bruna hållet. Det beror på att blodet hinner torka lite och oxideras på vägen ut ur slidan.

När du blöder som mest är det vanligt att blodet är mer klarrött i färgen. Konsistensen på mensen varierar också ofta. Du kan få klumpar i mensen och slemhinna från livmodern som kommer ut kan göra att mensen upplevs som klumpig och slemmig.

Ibland är mensen försenad och oregelbunden – och det är ofta helt normalt. En del personer har alltid oregelbunden mens men mensen kan även utebli eller försenas om du är stressad, orolig eller mår dåligt. Viktnedgång och övervikt kan också påverka mensen. Men! Om du har haft oskyddat sex kan utebliven mens såklart bero på att du är gravid.

via GIPHY

Mängden

Hur ofta och hur länge man har mens varierar från person till person. Det vanligaste är dock att ha mens en gång i månaden i 3-7 dagar. Även mängden mensblod kan variera stort. Och även om längden på din mens ofta är densamma har du säkert upplevt att blödningen kan bete sig olika vid olika tillfällen.

Vissa blöder mer, andra blöder mindre. Generellt blöder de flesta 20-80 milliliter blod, alltså knappt en deciliter. Blodet blandas dock ut med slemhinna från livmodern, därför upplever många det som mer. Att använda hormonella preventivmedel som p-ring, p-stav eller p-piller kan göra att du blöder mindre under mensen, men det fungerar inte för alla.


Ungefär 11% av alla kvinnor blöder mer än 80 ml, några till och mer än 200 ml. Mens är naturligt men det innebär inte att det känns naturligt att blöda igenom eller att behöva avstå från en massa saker bara för att springa på toaletten. Ändå är det många kvinnor som tvingas avstå från ett rörligt liv just på grund av riklig menstruation. Men det finns hjälp att få. Du kan ta kontroll över din rikliga mens genom att använda Cyklo-F.

Cyklo-F (tablett, tranexamsyra 500 mg) är ett blödningshämmande receptfritt läkemedel som kan användas vid regelbundna och rikliga menstruationer.

Är man yngre än 15 år, bör man rådfråga läkare före behandling. Läs bipacksedeln noga före användning. Cyklo-F marknadsförs av Meda AB

Värken

Du kan uppleva viss smärta när du har mens. Det är vanligast att ha ont i magen men du kan även få ont i ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. Mensvärk kommer ofta några dagar innan eller i början av mensen och vissa får besvär som diarré, kallsvettningar, yrsel och illamående.

Hur ont man har varierar från person till person men om du har svår mensvärk som inte hjälps av receptfria smärtstillande tabletter bör du kontakta en vårdcentral eller gynekologisk mottagning.

Mensvärk som vägrar lägga sig, illamående och samlagssmärta kan vara endometrios. Det är en kronisk och inflammatorisk sjukdom som drabbar drygt 10 procent av alla kvinnor i fertil ålder. Läs mer här: Gynekologen om endometrios: ”Smärtan är inget man ska behöva tåla”

Läs också: Hulda skrev bok om endometrios: ”Kvinnor blir misstrodda för att det handlar om mens”

Källor: Vårdguiden, UMO