Annons
 

Fast i semesterbubblan? Allt du behöver veta om it-skandalen och regeringskrisen

Har du läst om it-krisen inom Transportstyrelsen men inte hängt med? Ser du nu rubriker om regeringskris? Lugn, vi har sammanställt allt du behöver veta.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Det är inte helt lätt att hänga med i alla turer kring Transportstyrelsens it-skandal – särskilt inte om man har semester och helst inte läser nyheter alls. Men när läget nu trappats upp till en potentiell regeringskris kan det vara bra att ha ett hum i alla fall.

Annons

Här är allt du behöver veta för att förstå it-krisen i Transportstyrelsen:

# För två år sedan fick företaget IBM, med dotterbolag i Rumänien, Kroatien, Tjeckien och Serbien, uppdraget att ta över it-driften för Transportstyrelsen, skriver Aftonbladet.
# Samma år beslutar generaldirektören Maria Ågren att det var okej att inte följa de lagar som ska skydda känsliga uppgifter.
# De ifrågasätts för detta men inga åtgärder tas. Även SÄPO är oroliga över att uppgifterna kan hanteras fel och kontrollerar överflyttningen av driften.

Gilla Baaam på Facebook

# I januari 2016 inleds en förundersökning mot Maria Ågren. Misstankarna gäller att hennes beslut kan göra så att sekretessbelagda uppgifter röjs.
# Exakt ett år senare får hon avgå som generaldirektör, men regeringen förklarar inte varför.
# 6 juli framkommer det att hon har erkänt brott mot när det kommer till hur datahanteringen gått till och accepterat en bot på 70 000 kronor.
# 18 juli berättar infrastrukturminister Anna Johansson (S) att nuvarande ordföranden för Transportstyrelsen, Rolf Annerberg, får avgå.

# Den 19 juli berättar DN att det i uppgifterna som lämnades bort till IBM fanns information som gör att det kan gå att hitta och registrera människor som lever med skyddad identitet och på hemliga adresser i Sverige. Enligt Expressen innefattar de uppgifter som IBM fått ta del av:
– Svenska stridspiloters hemadresser
– Register över militära fordon
– Polisers hemliga nätverk
– Hemliga agenters identiteter
– Register över broar, vägar och hamnar
– Hela Sveriges körkortsregister
# Den 21 juli meddelar Anna Kinberg Batra (M) och Jan Björklund (L) att de kan komma att misstroendeförklara flera av de inblandade ministrarna, utöver Anna Johansson även Anders Ygeman (S), inrikesminister som ansvarar för säkerhetsfrågor och krisberedskap, och försvarsminister Peter Hultqvist (S).
# Dagen därpå går även Jimmie Åkesson (SD) ut med att han stöttar en misstroendeförklaring. Det stödet följs den 23 juli av att Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) också säger att de vill ställa ministrar till svars för vad som hänt.
# Den 26 juli meddelar Alliansen att de vill att alla tre ministrar ska avgå, det stöttas inte av Jonas Sjöstedt. Men det backas dock upp av Jimmie Åkesson.
# Källor till SVT och Aftonbladet menar att det kan bli så att hela regeringen avgår i dag och lämnar över makten till Alliansen. De skulle då styra till nästa val 2018, det kan vara taktiskt smart för nuvarande regeringen då Alliansen skulle ha svårt att hinna påverka politiken på så kort tid och kan därför eventuellt göra ett sämre val 2018.


Så går en misstroendeförklaring till:

# Riksdagen har makten att tvinga hela regeringen eller enskilda ministrar att avgå genom att göra vad som kallas en misstroendeförklaring, skriver Aftonbladet.
# Talmannen behöver underskrifter från 115 ledamöter för att kalla in till riksdagen men bara Alliansen har fler än så.
# För att en misstroendeomröstning ske behövs det att 35 ledamöter föreslår en sådan omröstning.
# Minst hälften av riksdagens ledamöter, 175 stycken, måste rösta ja för att misstroendeomröstningen ska gå igenom.
# Om det skulle vara så att riksdagen misstroendeförklarar statsministern måste hela regeringen avgå eller utlysa ett extraval. Ordinarie val 2018 hålls som vanligt oavsett.
# Om det gäller en minister så måste denne avgå.

Källa: Aftonbladet
Foto: IBL