Annons
 

Filippa vill hjälpa dig att komma hem tryggt i fredagsnatten

Ett säkert sätt att ta sig hem på natten – av kvinnor och för kvinnor. Det är Filippa Strands förhoppning med gruppen Kvinnoskjutsen.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Här är klubben som backar brudar – med broderier

Många tjejer känner igen känslan. En klump av obehag långt ner i magen, en nervös blick över axeln och lite snabbare steg. Att ensam ta sig hem sent på kvällen är för många förknippat med rädsla och otrygghet, något som Filippa Strand vill förändra med Facebookgruppen Kvinnoskjutsen.

Annons

Tanken med initiativet är att kvinnor genom gruppen ska kunna erbjuda varandra skjuts hem på helgkvällar och tillsammans skapa en tryggare miljö. Och Filippa hade sin första testkörning i helgen. Att skjutsa är helt frivilligt och man tar inte emot någon form av ersättning eller betalning.


Hur kom på idén till Kvinnoskjutsen?
– Jag såg ett inlägg om en tjej, Sofie Ghiasi, som skjutsade hem tjejer på sin fritid. Jag tyckte att det här var otroligt fint av henne, men jag tänkte inte så mycket mer på det efter, säger hon, och fortsätter:

– För ungefär 1,5 vecka sedan körde jag hem en natt i Stockholm och tänkte på hur säker jag kände mig och hur glad jag var som körde tryggt i min bil. Då kom jag på att jag också ville skjutsa hem andra tjejer, för jag vet hur obehagligt det kan vara och har själv flertalet gånger blivit förföljd av killar antingen på gatan eller på tunnelbanan. Jag skrev om min idé i en annan Facebookgrupp och fick så stor respons att jag direkt skapade en ny grupp som fick heta Kvinnoskjutsen.

Ni hade första körningen i helgen, hur gick det?
– Jag tror att man måste låta det gå lite tid innan det sätter igång på riktigt, många drar sig nog för att ringa utan att ha sett att det verkligen fungerar. Jag körde själv den här fredagen, jag var supertaggad och körde in till Stockholm så att jag kunde sätta igång kl 23 som jag hade informerat.

– Mitt första och enda samtal jag fick den kvällen kom inte förrän kl 00:25. Men det gick jättebra, jag svarade i telefonen och körde till den plats de ville bli upphämtade och skjutsade hem dem till sina adresser. Jag har inga tvivel om att systemet kommer att fungera men tror att vi måste ha några fler skjutskvällar innan det kommer igång ordentligt.


Läs mer: Frisörer och nagelteknologer utbildas i att upptäcka våld i nära relationer

Foto: Zachary Staines/Unsplash

Foto: Zachary Staines/Unsplash

Är tanken att det ska spridas till fler ställen i Sverige?
– Absolut, det finns nu en Kvinnoskjutsen Uppsala, och drömmen är att det ska finnas överallt. Kvinnor är inte bara utsatta i Stockholm. Därför vore det grymt ifall andra vill skapa Kvinnoskjutsen i fler städer.

När känner du dig trygg på kvällen?
– Jag känner mig trygg när jag går hem med ett stort tjej-gäng eller nära killkompisar. Jag känner mig säker när jag åker taxi, efter att jag har tagit bild på registreringsskylten och skickat till någon jag känner. Sen vill jag inte vara naiv, men i valet mellan att få skjuts hem av en främmande kvinna eller att ta mig hem själv på egen hand så känns den främmande kvinnan som ett mycket mer säkert val.

Foto: Privat, IBL