Annons
 

10 minuters träning är allt som behövs – här är det perfekta passet

Ny forskning bekräftar att tio minuters träning kan vara lika effektivt som ett pass på en timma. Här är det ultimata träningsupplägget!

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Vill du bli vältränad men inte lägga så mycket tid på gymmet? Då är det här goda nyheter för dig. Ny forskning bekräftar nämligen att tio minuters träning kan vara lika effektiv som ett pass på en timma. Så länge du tränar på rätt sätt.

Annons

I en studie vid McMaster University undersöktes hur olika träningsformer påverkar oss människor. Manliga deltagare delades in i tre olika grupper. Den första gruppen fick träna 50 minuter i måttligt tempo på en träningscykel med två minuters uppvärmning och tre minuters nervarvning inkluderat. En annan grupp körde intervallträning på cykel i tio minuter, varav en minut var intensiv träning. Den tredje gruppen tränade inte alls.


Missa inte! Toppa konditionen – på 7 minuter
Pink women's sport bra Black sport pants. Sport wear

Deltagarna som tränade körde tre pass i veckan i 12 veckor och resultatet visade att personerna i de två träningsgrupperna hade nått nästan exakt samma positiva effekter för hälsan. Trots att den ena gruppen hade tränat i 27 timmar och den andra i 6 timmar, varav 36 minuter var ansträngande, hade de liknande resultat i förbättrad uthållighet, insulinkänslighet och muskelstruktur.

Tio minuters träning räcker alltså! Ganska skönt att höra att en stressig vardag, eller hur!?


Här är det tio minuter långa passet som forskarna tog fram:

2 minuters uppvärmning på cykel.
20 sekunders sprint i där du presterar på maxnivå.
2 minuter i långsamt tempo.
20 sekunders sprint.
2 minuter i långsamt tempo.
20 sekunders sprint.
3 minuters lugnt tempo för nervarvning.

Kommer du testa det här?

Foto: IBL, Thinkstock