
Forskning: Därför borde du äta mer fet ost
Älskar du ost? Då är det här en nyhet du kommer tycka om!
Ost är ljuvligt gott, både på mackan och som smakförstärkare i mat – för att inte tala om en härlig ostbricka. Men trots att ost är rikt både på protein och mineraler räknas det inte direkt som supermat. Ny forskning publicerad i American Journal of Clinical Nutrition, visar dock att ostätande har fina hälsofördelar.
Forskarna ville undersöka hur fet ost påverkar oss och delade in studiens deltagare i tre olika grupper. Den första gruppen åt 80 gram fet ost varje dag i tolv veckor, den andra gruppen åt lika mycket ost men med låg fetthalt och en tredje grupp åt inte ost alls.

Missa inte! Så tränar yoga girl under graviditeten
Resultatet visade att deltagarna som ätit den feta osten inte fick ökade nivåer av det kolestrol som anses skadligt, det så kallade LDL-kolesterolet. Fet ost hade inte heller några negativa effekter på blodtrycket, insulinnivån eller blodsockret och deltagarna behöll samma midjemått som tidigare.
Dessutom fick ostätarna ökade nivåer av det goda HDL-kolesterolet. HDL-kolesterolet brukar kallas det nyttiga kolesterolet eftersom det transporterar bort skadligt kolestrol från blodkärlen. Det skyddar också mot hjärt- och kärlsjukdomar och metabola sjukdomar, alltså rubbningar i ämnesomsättningen. Samma positiva effekt visade sig inte på de personer som skippade osten.
Det här resultatet är egentligen inte är så förvånande med tanke på tidigare forskning som har visat att fett inte är så dåligt för kroppen som man tidigare trott. Det som däremot är förvånande är att ost, enligt studiens resultat, har positiva hälsoeffekter.
Blir du också sugen på ost och kex nu?
Läs mer
PT:n tipsar – bästa träningen för viktnedgång
Träningen som får dig att njuta mindre av sex
Linda gick från otränad till triathlet – så gjorde hon
Bildkälla IBL