Annons
Fredrik Virtanen och #metoo på 5 minuter – detta har hänt
 

Fredrik Virtanen och #metoo på 5 minuter – detta har hänt

I kväll sänds Uppdrag Gransknings program om Fredrik Virtanen och #metoo. Men har du också svårt att komma ihåg exakt vad som hänt mellan honom och Cissi Wallin? Baaam reder ut på 5 minuter.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Har du bara 30 sekunder? Här är fusklappen:

Under #metoo-hösten 2017 lägger Cissi Wallin upp en bild på Instagram och skriver att Fredrik Virtanen är medieprofilen som våldtagit henne 2006. Det är grunden i SVT:s program Uppdrag Granskning från den 30 maj 2018. I programmet uttalar sig Fredrik Virtanen om de anklagelser Cissi Wallin och flertalet andra kvinnor riktat mot honom under #metoo-flagg. Han hävdar att han inte gjort någonting av det de påstår och Cissi Wallin och olika mediehus får kritik när Uppdrag Granskning kan visa att vissa detaljer inte stämmer.

Annons

Det här är bakgrunden

Fredrik Virtanen, numera Ramqvist, har jobbat som kulturjournalist på Aftonbladet sedan början av 2000-talet och började även som fristående krönikör på tidningens ledarsida 2011. Under 2006 ska han och Cissi Wallin ha möts på Spy Bar en kväll och följt med varandra hem. Det är då Wallin menar att Virtanen drogar och våldtar henne, något Virtanen själv bestämt nekar till. Inte förrän 2011 polisanmäler Wallin honom för våldtäkt men utredningen läggs ned eftersom brott ej kan styrkas.

När Harvey Weinstein-historien började rullas ut under hösten 2017 bestämmer sig Cissi Wallin för första gången för att offentligt namnge Virtanen på sin Instagram.


Detta har hänt

15 oktober 2017
I början av oktober går flertalet kvinnor ut och berättar om hur den mäktiga Hollywoodproducenten Harvey Weinstein har, under flera år, ägnat sig åt sexuella trakasserier och övergrepp. Den 15 oktober publicerar skådespelaren Alyssa Milano en tweet med hashtaggen #metoo som drar igång en revolution världen över.

16 oktober 2017
Dagen efter Milanos tweet lägger Cissi Wallin ut ett inlägg på sin Instagram där hon namnger Fredrik Virtanen som den medieprofil som ska ha drogat och våldtagit henne 2006. Under ett dygn sprids hennes inlägg till 500 000 personer via sociala medier. Några av de som delar inlägget är kvinnor med stora konton, så som Mia Skäringer, Clara Henry och Camilla Läckberg.

Den mäktige medieman som drogade och våldtog mig 2006 heter Fredrik Virtanen. Jag anmälde 2011, först då orkade och vågade jag. Men har inte orkat eller vågat outa. Förrän nu. För ingen har väl missat #HarveyWeinstein -gate. Många av er har nog också sett vad @lulucartersweden berättat om #MartinTimell. Det är toppen av isberget. En glimt av den enorma patriarkala tystnadskultur som råder. Män med makt. Hur de tillåts hålla på. I åratal. Hur många kvinnor kan de utsätta innan de förlorar sina fina positioner? Hur kan chefer, kollegor och vänner som mycket väl vet vad som pågått/pågår hålla dessa as om ryggen? 👿 Jag kan inte vara tyst längre. Borde ha skrikit hans namn för längesen. Men han har bland annat låtit sitt ombud ringa mina chefer osv och dubba mig till galen mytoman. Priset, för inte bara min utan mängder av andra kvinnor han också utsatt för sitt kvinnohat… Priset för vår rättvisa har känts för högt. Men nu finns det inget pris längre. Kan jag se mig i spegeln om jag inte varnar andra, rentav räddar andra från en av alla dessa gränslösa män mitt ibland oss? Nej det kan jag faktiskt inte. Och han får väl kontra med en stämning om han vill. Väljer rättsväsendet att prioritera det, samtidigt som anmälningar om mäns sexuella våld läggs ner på löpande band, då visar samhället sitt svek än en gång. Sveket i att inte ta våra berättelser på allvar. Att inte ens ge oss ens ett värdigt försök till upprättelse. 😨 Hur många sexuellt ofredande män finns det i världen? Well, jag drar i alla fall fram en till av dom i ljuset. Och jag gör det som mängder av så kallade branschkollegor borde gjort för längesen – agerar. För min historia är verkligen inte den enda. Det finns så mycket smuts, så mycket polerad feghet bara man hackar lite i isberget. Och framförallt – så mycket väldigt tydliga signaler om att man överlag värderar vita mäktiga män och deras "anseende" mer än kvinnor de bestämt sig för att göra vad de vill med. Det stora sveket kommer därifrån. Från de som vetat men inget gjort… //stängt kommentarsfält enb pga vill ej ge underlag att säga att jag driver hatmobb/drev. Min historia, hans brott #hansskam #metoo #vågaberätta #womenspeakingup #bryttystnaden

A post shared by Cissi Wallin (@cissiwallin) on

Enligt Fredrik Virtanen i Uppdrag Granskning ska han samma dag ha kontaktats av Aftonbladets säkerhetschef och ledarsidans chefredaktör Karin Pettersson om inlägget. Tidningens säkerhetsavdelning varnar honom för att visa sig bland folk. Risken för negativa reaktioner är stor. Virtanen känner sig pressad och uppger i efterhand att han drabbas av självmordstankar.

25 oktober 2017
Svenska Dagbladet skriver en artikel med rubriken ”12 kvinnor anklagar Virtanen för sextrakasserier och övergrepp”. I artikeln skriver SvD att de ”läst polisanmälningar, intervjuat vittnen och gått igenom dokument från den aktuella tiden”. De granskade händelserna ska sträcka sig från början av 2000-talet till 2015. Dessa uppgifter ifrågasätts delvis i Uppdrag Gransknings reportage som bland annat menar att tidningen kallar ett vittne i Cissi Wallins polisförhör för ”psykolog” när denne var ”samtalsterapeut”, något som ”inte är en skyddad titel”.

Nu uttalar sig Virtanen även själv för första gången om anklagelserna. Han säger då: ”Jag har betett mig tölpigt och skitstövligt men inte drogat eller våldtagit någon”.

Virtanen lämnar efter detta landet med sin familj då han menar att han fått mottaga mordhot.

28 oktober 2017
Aftonbladets dåvarande publisher Sofia Olsson Olsén tillsätter en oberoende utredare som ska se över de nya uppgifter som tillkommit de senaste dagarna. I och med detta får även Fredrik Virtanen ta en time out från tidningen.

29 oktober 2017
Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson skriver på ledarsidan att hon läst Svenska Dagbladets granskning och att hon nu beslutat att Virtanen inte kan jobba kvar på ledarsidan.
”Det pågår en internutredning på Aftonbladet om själva personalärendet. Den ansvarar tidningens publisher Sofia Olsson Olsén för och får ta den tid den behöver. Men vilka som skriver på ledarsidan är mitt beslut”, skriver hon.

9 december 2017
Aftonbladet skriver att de i samråd med Fredrik Virtanen har enats om att han avslutar sin anställning. Internutredningen som gjorts kan inte styrka att det skett några händelser i närtid och Aftonbladets fackklubbsordförande Susanna Vidlund menar att hon inte kunde se någon laglig grund för uppsägning eller avsked. Trots det menar tidningen att det inte är möjligt för honom att jobba kvar.
”Jag lämnar tidningen efter att chefer offentligt uttryckt brist på förtroende för mig”, säger Virtanen själv.

Början av 2018
Under början av 2018 polisanmäler Fredrik Virtanen Cissi Wallin för grovt förtal. Till SVT Nyheter i mars säger han:
”Dagligen utpekas oskyldiga på nätet av människor med personliga agendor och själviska motiv. Ett samhälle går sönder med parallella domstolar. Å ena sidan ett rättsväsende, å andra sidan en lynchjustis som hänger ut folk och godtyckligt dömer efter tidens opinioner och trender. Jag är innerligt tacksam för att staten tar problemet på största allvar och hoppas att rättvisa till sist ska skipas”.

25 maj 2018
Några dagar innan Uppdrag Gransknings program ska sändas lägger Cissi Wallin ut en inlägg på sin Facebooksida. I det skriver hon bland annat att hon känt sig jagad och att hon upplever programmet som vinklat till Virtanens fördel:
”Jag har känt mig både jagad, osakligt och partiskt ifrågasatt som brottsoffer av hennes frågor (…). Det är inte varje vecka ens berättelse om våldtäkt och maktmissbruk man utsatts för plockas isär i Sveriges Television på bästa sändningstid”.

30 maj 2018

Uppdrag Granskning sänder programmet ”#metoo och Fredrik Virtanen” där Virtanen får bemöta de anklagelser han fått sedan #metoo-hösten – han nekar till allt. Programmet går även igenom alla granskningar och vittnesmål som kommit fram och pekar på vissa felaktigheter, många är på detaljnivå men här går det att läsa mer om dem. I programmet får även Cissi Wallin kritiska frågor om sin anmälan. Bland annat frågar journalisten henne om hon tänkte på hans familj när hon gick ut med hans namn offentligt. På det svarar Cissi att det har hon men att det är intressant att man bara frågar sexualbrottsoffer om de tänkt på förövaren men inte i andra brottsfall.

I en intervju med tidningen Corren kommenterar Virtanen programmet:
”Det känns faktiskt som att Uppdrag granskning och reportern Lina Makboul räddat mitt liv med god journalistik om fruktansvärt dålig journalistik”.

Läs också: Efter Weinstein – är det okej att gilla ett verk skapad av ett as

Källa: Uppdrag Granskning
Foto: Sveriges Television

Recap: Krisen i Svenska Akademien på 5 minuter

Sugen på att bli ännu mer påläst på minimal tid? Här sammanfattar vi krisen i Svenska akademien på fem minuter.

Läs mer: Baaam recap: Krisen i Svenska Akademien

 

 
Annons