Annons
Frida, 25, lämnade Sverige för det öppna livet i Amsterdam
 

Frida, 25, lämnade Sverige för det öppna livet i Amsterdam

Efter jobbet är en fika, öl och umgänge givet. Gemenskapen och människor från alla världens hörn gör att svenska Frida Magnusson valt att bosätta sig i Amsterdam.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Här finns värmen i påsk – 14 solsäkra resmål

Frida Magnusson var 20 år när hon tog sitt pick och pack och flyttade från vännerna, handbollen och den trygga tillvaron i Strängnäs. Malta var destinationen och under ett års tid jobbade hon i kundservice, solade, festade och träffade folk från alla delar av världen. Vilket gav mersmak.

Annons

– När de flesta flyttade från ön ville jag och min kompis vidare till en storstad. Vi hade varit på en weekend i Amsterdam några år tidigare och fastnat för staden så när vår chef, som bott i Amsterdam, kunde hjälpa oss få jobb så var det givet, säger Frida Magnusson.


Nu har hon bott i staden i tre år och menar att livet där inte går att jämföra med hemma i Sverige.
– Människorna är helt annorlunda. I Sverige är vi väldigt privata och alla håller sig för sig själva. Här är det precis tvärtom.

De flesta unga bor tillsammans i kollektiv i lägenheter och att dyka upp oinbjuden är mer regel än undantag. Frida berättar att alla är extremt sociala och ser det som självklart att ta en öl eller fika varje dag efter jobbet.

– Vi är så otroligt många som flyttat hit ensamma från olika delar av världen och när man bara har varandra så blir vännerna ens nya familj. Under högtider är alla välkomna hem till de som faktiskt har familj i stan. Man behöver ingen inbjudan, det är bara att hänga på.

Frida och kompisarna firar högtider som midsommar ihop.

Under veckorna håller Frida kontakt med familj och vänner i Sverige via videosamtal. Medan familjen stått tryggt vid Fridas sida under åren utomlands har däremot vänskapen satts på prov.
– Jag har ett par stycken riktigt nära kompisar kvar, men inte alls lika många som förut. Det är såklart många som vill utnyttja situationen och bara komma och få gratis boende när de åker hit.


I en stad där öppenhet är ledordet har det däremot inte varit några problem för Frida att träffa nya vänner. Med över 500 personer från olika delar av världen på hennes arbetsplats så har hon klickat med en hel del.
– Har vi spelkvällar eller kollar på tv ihop tar de alltid med sig någon extra person. För ett tag sedan drog vi ihop en cykelutflykt, vi packade med oss mat och sedan ramlade det in massor av folk under dagen. Det är väldigt sällan man bara ses två och två.

Det blir mycket spontana park-häng i Amsterdam.


Läs mer: Bloggarna vi älskade, hatade och följde slaviskt – det gör de idag

Även om Frida både vill göra karriär och få barn i framtiden så vill hon just nu ”bara vara”.
– Jag är nöjd med att jobba på kundservice och bara ha roligt och njuta av fritiden och livet. När det blir familjedags för mig och min pojkvän så skulle jag nog vilja flytta tillbaka hem till Sverige, det är väldigt dyrt att ha barn här och då vill jag ha nära till familjen.

Frida har hittat massor av nya vänner. Här firar de ”Kings day”, som är en stor dag i Nederländerna.

Till alla som funderar på att flytta utomlands men inte riktigt vågar släppa det trygga livet hemma i Sverige har Frida bara en sak att säga.
– Kör på, det är inte värre än att du kan flytta hem igen om du inte trivs.


Fakta

Namn: Frida Magnusson
Ålder: 25 år
Född: I Strängnäs utanför Stockholm
Bor: I Amsterdam
Familj: Sambo i Amsterdam och mamma, pappa två systrar och en bror i Sverige
Gör: Jobbar som telefonist på Booking.com

Foto: Privat

 
Annons Laddar nästa artikel…