Därför kan ris vara rena rama hälsoboosten

Ris kan bli rena hälsomaten med ett enkelt knep – lär dig hur.

Kyckling med ris är en riktig paradrätt i träningsvärlden, fråga runt på vilket gym som helst och du får det snart klart för dig. Och trots ett högt kolhydratinnehåll och arseniklarm i media så ser vi en liten ris-revolution även utanför gymmen.

Den kolhydraträdsla som präglat hälsovärlden under många år har lugnat sig. Vi behöver kolhydrater för att orka prestera och må bra i längden. Och ris har sina hälsofördelar. På sistone har det snackats mycket om resistent stärkelse, till och med i de mest konservativa LCHF-kretsar.

Läs även Smarta knepen som gör det enkelt att äta nyttigt

Resistent stärkelse bildas i bland annat ris och pasta när det svalnat. Orsaken till att många drar ner på kolhydrater i kosten är för att stärkelsen höjer vårt blodsocker och ger insulinpåslag – det omvandlas till glukos och andra sockerarter i tunntarmen för att sedan gå ut i blodet och lagras som fett om det inte förbrukas.

Men resistens stärkelse bryts inte ner till blodsocker utan hamnar istället i tjocktarmen där det äts upp av hälsosamma bakterier. Anledningen till att det kallas resistent stärkelse är för att det helt enkelt är resistent mot matspjälkningen. Resistent stärkelse har visat sig ge lägre blodsocker, minskad aptit och en bättre fungerande matsmältning, plus att de främjar en hälsosam tarmflora med nyttiga bakterier.

Läs mer Onyttiga saker som faktiskt är bra för dig

Tricket är att koka riset för att sedan låta det svalna. Då kommer kroppen bara ta upp ungefär hälften av kolhydraterna i portionen och enligt en studie utförd av forskare från College of Chemical Sciences i Sri Lanka gäller det även om du värmer upp maten vid ett senare tillfälle. Den där takeaway-lådan som du sparat i kylen är alltså toppen att äta.

Ris kan också kopplas till sunda matvanor. En undersökning som publicerades i Journal of American Dietetic Association 2009 visade att människor som äter ris också äter mer fibrer från grönsaker och mer protein från kött, fisk och skaldjur. Så är det dags att omvärdera vår syn på ris som kolhydratkälla? Kan det rentav kallas dietmat?

– Vi ska först ha med ossMissa inte! Här är nya nyttiga (och så konstiga!) supermjölken

För risätandet har en mörk baksida, med oönskade ingredienser i form av rester av tungmetaller. Livsmedelsverket rekommenderar därför att barn inte äter ris oftare än fyra gånger per vecka. För vuxna finns ingen generell rekommendation, men man avråder från att äta ris- och risprodukter varje dag.

I rimliga mängder kan du trots allt betrakta ris som en bra källa till kolhydrater.

– Återigen handlar allt om mängder och vad vi gör med den energi som vi får i oss. Orkar du träna hårdare tack vare att du äter ordentligt med energi och att det i sin tur leder till att du når en hälsosam vikt och formar kroppen på det sätt du är ute efter, så kan ris som en del av en varierad och näringsrik kost fungera utmärkt, säger Anki Sundin.

Foto: Thinkstock, IBL