Annons
 

Gravida kan visst äta rå lax – nu uppdateras mammasushin

Tror du också att sushi är ett no-no för gravida? Det är du inte ensam om. Livsmedelsverket stämplar dock rå lax som säker gravidmat och nu lanserar en sushikedja så kallad mammasushi med lax (det var på tiden).

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Sex av tio svenskar anser att gravida helt bör undvika att äta rå lax, enligt en ny undersökning från Norges Sjömatråd.

Livsmedelsverket anser dock att färsk, odlad och rå lax är säker mat för gravida – så länge den är nygjord eller nyförpackad. Trots det får många gravida ta sina sushivanor i försvar. De flesta lever kvar i tron att laxen kan vara farlig.

Det är hög tid att vi krossar myten om att gravida inte kan äta lax

På nästan alla sushirestauranger serveras fortfarande så kallad mammasushi utan lax. Fisken ersätts med andra råvaror, till exempel avokado, omelett och räka. Endast två av hundra slumpvis utvalda restauranger erbjöd färsk lax till gravida kvinnor när Norges Sjömatråd lät undersöka menyerna i augusti 2017.

Annons

Men nu börjar sushikedjan Sushi Yama servera en ny variant av mammasushi, med färsk, odlad lax.

 – Det är hög tid att vi krossar myten om att gravida inte kan äta lax, säger Danny Barsoum, marknadschef på Sushi Yama, i ett pressmeddelande.

Fisk är en viktig del av vår kost. Och även om du som är gravid bör läsa på om vilken fisk som anses säker, så behöver du alltså inte begränsa dig till trista rätter som fiskbullar.

– Köper du sushin på en restaurang är den ju nygjord, men köper du i mataffären ska du äta samma dag den är förpackad, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, till Metro. 

Livsmedelsverkets fiskrekommendationer för gravida hittar du här.

Läs också: Nej, barn blir inte höga av socker – läkaren krossar hälsomyterna


Foto Thinkstock