Guide: Glutenfria mjölsorter – vilket mjöl är bäst till vad?

Det gamla goda vetemjölet har fått stor konkurrens på mjölhyllan. Men vilket mjöl ska du ha till vad?

I takt med att glutenfritt blivit trendigt och flyttat in i värmen har de glutenfria alternativen i butikerna mångdubblats. Det gäller inte minst mjöl. I första hand jublar såklart de glutenintoleranta, men även för den som bara vill dra ner på gluten eller testa nya smaker är det mer än välkommet.

Men trots att alla dessa alternativ känns nya för oss så är de flesta av dem varit med länge. Tvärtom har de använts lika flitigt i andra delar av världen som vi i Skandinavien använt vete och råg.

Genom att göra något så enkelt som att byta ut hälften av vetemjölet mot bovete i en pannkakssmet får du till exempel en helt ny, fylligare smak på dina pannkakor och genom att lägga till kikärtsmjöl i dina morgonfrallor pumpar du upp proteinvärdet.

Teffmjöl

Ett näringsrikt sädesslag som odlats i århundraden i delar av Afrika, främst Etiopien. Av det bakas bland annat injeras, en slags syrliga pannkakor som är basmat i Etiopien.

Teffmjöl är fiberrikt, ger en fyllig smak och passar utmärkt till grövre bröd och kryddiga kakor. Innehåller bland annat järn och kalcium och uppskattas av idrottare för sitt kolhydratinnehåll. Finns ljust och mörkt, i det ljusa är fröets skal avlägsnat.

Rismjöl

Bra basmjöl med neutral smak, vanligt i glutenfri bakning. Består av skalat, torkat och malt långkornigt ris. Innehåller mycket stärkelse. Är väldigt lättsmält och kan till och med ätas av bebisar. Används med fördel till bröd, bullar och kakor. Går även att reda såser med. Testa också i pannkakor eller våfflor, då blir de härligt frasiga!

Havremjöl

En näringsmässig fullträff och vårt mest näringsrika sädesslag. Rikt på fibrer, proteiner, vitaminer, mineraler och omättade fettsyror. God, mild och nötig smak och smidigt att baka med. Tidigare trodde man att havre innehöll gluten, men så är det inte. Var dock noga med att välja ”rent havre” som inte smittats av gluten eftersom de ofta hanteras i samma miljö.

Mandelmjöl

De senaste årens försäljningssuccé och innehåller cirka 50 procents fetthalt och lite kolhydrater (5 procent). Är också rikt på järn, fibrer, protein och fleromättat fett och är populärt i LCHF-recept. Mättar länge. Bra att baka med och ger mjuka och saftiga kakor. Underlättar bakningen av macarons men funkar också i bröd och pannkakor. Testa att ha i smoothien för att göra den matigare!

Majsstärkelse

Består av ren stärkelse från den inre kärnan av majskornet. Neutral smak som funkar bra som redning i såser och krämer eftersom det verkar förtjockande.

Bovetemjöl

Har inget med vetemjöl att göra utan kommer istället från en ört. Enligt forskning ett av de livsmedel som mättar längst. Höjer blodsockret långsamt och har alltså lågt GI (glykemiskt index). Bovete är en av få grödor från växtriket som innehåller alla de proteiner som kroppen behöver. Förutom de kompletta proteinerna har bovete även fördelen att det är lättsmält och på så sätt skonsamt för magen. Används i franska galetter (pannkakor), ryska blinier och japanska sobanudlar. Har en god fullkornssmak men också en tydlig beska, så blanda med fördel ut det med ett mer neutralt mjöl (rismjöl, till exempel).

Passar till bröd och gör sig utmärkt i kakor med choklad.

Kokosmjöl

Är väldigt fiber-, järn-, protein- och mineralrikt. Smakar svagt av kokos. Tack vare det höga fiberinnehållet binder det mycket vätska vilket gör bakverken saftiga och håller dig mätt länge.

Skiljer sig mycket från andra mjöl och passar bäst i mindre mängd som smaksättare i bakverk. Testa i muffins eller brownies, eller strö det över din gröt för en fiberboost.


Läs mer!
Mår alla bättre av att äta mindre gluten?

Kikärtsmjöl

Görs av de proteinrika kikärtor som torkats och malts. Har därför ett högre protein- och fiberinnehåll än övriga mjöler. Lätt nötig smak. Mycket vanligt i indisk matlagning och ger god smak i veggobiffar och falafel. Ger lång mättnadskänsla. Fungerar bra att baka med, särskilt kryddiga kakor som mjuk pepparkaka eller morotskaka. Är också bra i pajdeg.

Durramjöl

Kommer ursprungligen från Afrika men odlas idag över hela världen och är den femte mest odlade grödan (efter vete, ris, majs och potatis). Används också till sprit- och öltillverkning.

När du bakar med durra påminner dess egenskaper om vetemjöl. Mjölet är mineral- och fiberrikt och passar tack vare sin nödiga smak extra bra i både kakor och bröd, men framför allt i ljusa bakverk. Durra och choklad är en superkombo! Testa också att baka scones på durramjöl, mums!

Majsmjöl

Består av fint malda majskorn och är samma sak som polenta, som är en mer grovriven variant. Är väldigt stärkelserikt och innehåller alltså en hög mängd kolhydrater. Används flitigt i Syd- och Centralamerika, bland annat till tortillas, men är även vanligt i Afrika där majsgröt är en viktig basrätt.

Potatismjöl

Ren stärkelse med neutral smak. Passar därför bra istället för vetemjöl i till exempel tårtbottnar, rulltårtor och småkakor. Ger ett lyft och fin yta i bakning.

Nyponskalsmjöl

Tillverkas genom malning av mogna nyponskal. Det är lite sött och ganska syrligt i smaken. Det tillför syrlighet, mycket vitaminer (särskilt C-vitamin), antioxidanter och lite färg till glutenfria degar. Innehåller mycket kolhydrater men används i gengäld oftast bara i liten mängd. Nyponskalsmjöl kan du använda till att göra egen nyponsoppa eller som smaksättning i smoothies och fruktdrinkar.

Sojamjöl

Framställs av malda sojabönor och har ett relativt högt näringsinnehåll. Innehåller nyttiga omättade fetter, vitaminer, mineraler och mycket fibrer. Sojamjöl är också bra för dig som tränar mycket.

Sojamjöl är gott i paj, pizza, vegetariska biffar, bakning och pannkakor. En tesked i din smoothie gör den mer proteinrik!

3 snabba tips för dig som vill baka glutenfritt

* En glutenfri deg måste kännas lite kletig, annars blir resultatet smuligt och torrt!

* Bäst smak får du genom att blanda olika mjölsorter.

* Kolla gräddningstiden, glutenfria bröd kan behöva längre tid i ugnen

Av Johanna F Boström
Foto Thinkstock

Läs även:
9 hälsosamma mattrender vi var besatta av 2016
Har du magnesiumbrist? Här är tecknen

Här är 5 hälsosamma (enkla) saker du borde göra varje dag