Annons
 

Hitta knölarna i tid – så undersöker du dina bröst

Varje timme diagnostiseras en kvinna i Sverige med bröstcancer. Lär känna dina bröst – det kan rädda liv!

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Den här bilden kan hjälpa dig att upptäcka bröstcancer

Tre fjärdedelar av dem som drabbas av cancer är över 55 år, men en del är ännu yngre när de får diagnosen. Genom att undersöka dina bröst regelbundet kan du lättare upptäcka eventuella förändringar. Så här gör du!

Annons

Titta i spegeln

Ställ dig framför spegeln och titta på dina bröst. Ser brösten ut som vanligt? Har de sin vanliga form? Är huden jämn och har den sin vanliga färg? Ser bröstvårtorna ut som vanligt? Följer de med när du lyfter armarna över huvudet?

Känn på brösten

Sträck upp ena armen och sätt handen bakom huvudet. Känn på bröstet med raka fingrar och lätt tryck. Börja med bröstvårtan och gör små cirklande rörelser i flera varv runt bröstet. Avsluta i armhålan. Är bröstens storlek och fasthet som vanligt? Finns det någon förhårdnad eller knöl? Undersök även övre delen av bröstet och området under armen. Känn på det andra bröstet på samma sätt.

brost_

När är bäst att undersöka brösten?

Dagen efter mens är en bra dag. Då är de mjuka och lätta att undersöka. Sätt en påminnelse i mobilen, så kommer du lättare ihåg!

Liggande

Du kan också känna på brösten när du ligger ner. Placera då en kudde under skuldran och lägg ena armen under huvudet så att bröst och armhåla ligger fritt.

Duschen

Ett bra tips är att känna igenom brösten i duschen. Det är lättare att känna ojämnheter om man är intvålad och fingrarna lättare glider över huden. Känn på samma sätt som ovan.

Hittar du en förändring eller knöl?

Kom ihåg att de flesta knölar inte är cancer. Det kan vara svullna bröstkörtlar eller knutor. Kontakta en läkare, som kan hjälper dig att ta reda på orsaken till just dina förändringar.

Källa: Cancerfonden.se, 1177.se
Foto: IBL