1 av 3 tuggummin innehåller ämnen som kan vara hormonstörande

1 av 3 tuggummin innehåller ämnen som kan vara hormonstörande

En dansk studie visar att en av tre tuggummin på marknaden innehåller ämnen som misstänks vara hormonstörande. Bland tuggummin som riktar sig till barn är siffran ännu högre.

Har du koll på vad som faktiskt finns i ditt tuggummi? Troligen inte, och det kan finnas anledning att se över vilka tuggummin du stoppar i munnen. Den danska konsumentorganisationen Forbrugerrådet Tænk har testat 157 olika tuggummin på marknaden och kommit fram till att endast 55 av dessa var fria från tillsatser som misstänks vara hormonstörande.

Tuggummin har testats för tillsatserna BHA (E320) och BHT (E321), två typer av syntetiska antioxidationsmedel som misstänks störa kroppens reglering av hormonnivåer. De tuggummin som riktar sig till barn klarade sig sämre i testet. Bland de innehöll fyra av fem tuggummin BHA eller BHT. Ämnena är tillåtna som tillsatser i tuggummin för att förlänga hållbarheten men har i studier på djur visat på hormonstörande effekter. Ensamma är ämnena inte farliga men enligt Forbrugerrådet Tænk oroar sig forskare över den totala exponeringen av kemiska ämnen i vardagen, den så kallade cocktaileffekten.

Testade tuggummin som innehåller tillsatserna är bland annat tuggummin från Mentos, Stimorol, V6 och Wrigleys. Du kan se hela listan här.

Foto: IBL/Shutterstock