10 anledningar till att sluta dricka lightläsk

10 anledningar till att sluta dricka lightläsk

1. Det förvirrar din kropp

Artificiellt sötningsmedel har en mer intensiv smak än vanligt socker, vilket till slut gör att vi finner naturligt socker, som fruktsocker, tråkigt. Studier som gjorts har även visat att dessa sockerersättare har samma effekt på våra kroppar som vanligt socker; de triggar vårt insulin och ställer in våra kroppar på fettlagringsläge vilket gör att vi går upp i vikt.

2. Det kan leda till viktuppgång, istället för viktnedgång
Bara för att lightläsk är kalorifri betyder inte det att läsken hjälper dig att gå ner i vikt. Forskning gjord vid University of Texas under ett decennium visar att 70 procent av de som drack lightläsk hade ett större midjemått, jämfört med de som inte drack. En anledning kan vara att man som lightläskdrickare unnar sig andra onyttiga saker, som cheeseburgare eller en extra bit pizza, eftersom man tänker att läsken är fri från kalorier.

3. Det kan öka risken för typ 2-diabetes
En studie gjord vid University of Minnesota visar att en lightläsk om dagen ökar risken för metaboliska syndrom och diabetes med 36 procent. Metaboliska syndrom innefattar högt blodtryck, ökade glukosnivåer, ökat kolestrolvärde och stora midjemått vilka ökar risken för hjärtsjukdomar, stroke och diabetes.

4. Det innehåller inget näringsvärde
Du får visserligen inte i dig några kalorier av att dricka lightläsk, men du får heller inte i dig något som gör din kropp någon nytta. Det bästa du kan dricka, som både saknar kalorier och är bra för kroppen, är vanligt vatten (som dessutom går att kolsyra om så önskas).

5. Sötningsmedel är kopplat till huvudvärk
Tidigare studier gjorda på aspartam visar att artificiella sötningsmedel kan trigga igång huvudvärk hos vissa.

6. Det förstör ditt leende över tid
En överdriven konsumtion av läsk förstör dina tänder, det har vi vetat länge. Dock är det kanske nytt för dig att läsk förstör tänderna lika mycket som kokain och metamfetamin gör, enligt en studie publicerad i General Dentistry. Brottslingen, i läskens fall, är citronsyra som försvagar och förstör tandemaljen över tid.

7. Det gör intaget av alkohol farligare
Att använda lightläsk till att blanda drinkar gör dig full fortare än om du använder vanligt sötad läsk, enligt en studie gjord vid Northern Kentucky University. Studien visade även att de som blandat sina drinkar med lightläsk hade en större koncentration av alkohol i andedräkten än de som drack drinkar blandade med vanligt sötad läsk.

8. Det är förknippat med depression
Enligt en ny studie gjord vid American Academy of Neurology löper personer som dricker mer än fyra burkar läsk om dagen (under en tioårsperiod) 30 procent högre risk för att bli deprimerade, jämfört med de som inte dricker läsk. Detta gäller för vanligt sötad läsk, liksom för lightläsk. Dock såg forskarna att risken var större hos dem som drack lightläsk.

9. Det kan vara farligt för ditt skelett
Kvinnor över 60 år löper redan en större risk att drabbas av benskörhet än män. Forskning har visat att lightläsk ökar denna risk ytterligare då läsken kan orsaka en lägre benmassa i kroppen.

10. Det kan skada ditt hjärta
Endast en lightläsk om dagen kan öka din risk för att drabbas av en stroke eller hjärt- och kärlsjukdomar. En studie gjord vid University of Miami och Columbia University visar att anhängare av lightläsk löper 43 procents större risk att få kärlsjukdomar än de som inte dricker. De som dricker vanligt sötad läsk hade ingen ökad risk för samma problem.

Foto: All Over Press