11 livsmedel att frossa i – för en flawless hy

11 livsmedel att frossa i – för en flawless hy

Det finns mängder av födoämnen som sägs kunna få kroppen att producera mer kollagen. Allt för att din hy ska hålla sig fräsch och ung. Här är elva livsmedel du ska äta om du vill testa effekten.

Läs även: Kollagen – mumbojumbo eller Guds gåva till hyn?

1. Den viktigaste samarbetspartnern när kroppen ska bilda kollagen är C-vitamin, som behövs för att kollagenet ska omvandlas till byggmaterial. Så frossa i färska frukter, bär och grönsaker efter säsong!

2. Sojamjölk och tofu innehåller genistein, en isoflavonid som hjälper huden att producera uppbyggande och stärkande kollagen, samt blockerar nedbrytande enzymer.

3. Aloe vera stimulerar fibroblaster, det vill säga de masterceller som producerar kollagen. Drick som shots, eller köp en planta och finhacka lite av bladen över maten.

Läs även: 13 ovanor som får dig att åldras i förtid

4. Manukahonung, en dyr variant av sötning, men en bra support för att bilda kollagen. Kan även strykas på huden som ansiktsmask.

5. Nypon och nyponpulver innehåller mängder av C-vitamin som triggar kroppen att bilda kollagen. Kosttillskott som kombinerar kollagen och nyponpulver finns på hälsokost.

6. Avokadoolja stimulerar kollagenbildning i hudens mellanlager dermis. Skön ansiktsolja, men man kan också ringla den över sallad.

Läs även: Träning får huden att se yngre ut

7. Antioxidanter i röda, gula, blå och orange grönsaker och bär gynnar kollagen, så ät mycket granatäpplen, sötpotatis, mörka körsbär, katrinplommon, blåbär, rödbetor och morötter.

8. Rotfrukter innehåller mycket hyaluronsyra, som bildar skyddande lager mellan kollagenfibrerna.

9. Svavel är viktigt för kollagenproduktion. Finns i oliver, gurka, blekselleri och rå lök. Svavel plus A-vitamin är en dunderkombination för kollagenhalterna. Lever, ägg, mjölk och morötter innehåller olika former av A-vitamin.

10. En matsked ekologisk tomatpuré och olivolja varje dag ger huden ett naturligt solskydd, men ökar också proteinet prokollagen som gör huden stark.

11. Kalkonkött innehåller karnosin, som minskar korslänkning, det som gör att fibrer växer in i kollagenet så att huden blir stel och oelastisk, vilket skapar rynkor.

Läs även: 
Därför har Jennifer Lopez slutat åldras
Mia Skäringer hyllas för känslosamt inlägg om stress
PT:n tipsar: Rumpövningarna som verkligen funkar

Bildkälla IBL och Unsplash