Artikeln innehåller reklamlänkar
Tecken på att du har vätskebrist

12 säkra tecken på att du lider av vätskebrist

Vi ska inte överdriva vätskeintaget, men om du inte får i dig tillräckligt kan det leda till ett helt gäng olika, mer eller mindre tydliga, symptom. Här hittar du tolv tecken på att du lider av vätskebrist.

1. Dålig andedräkt

Det är lätt att glömma bort att dricka vatten under en hektisk dag, men det kan medföra att andra människor väljer att hålla avstånd till dig när du öppnar munnen. Varför? Jo, när du är uttorkad minskar nämligen salivproduktionen, det ger bakterierna möjlighet att frodas, vilket resulterar i dålig andedräkt.

2. Sötsug

Uttorkning kan maskera sig som hunger, och då särskilt en hunger efter sötsaker. När du tränar uttorkad använder kroppen dina lagrade kolhydrater i en snabbare takt vilket gör att reserverna försvinner snabbt. Men vi vet, det är inte alltid uttorkning som är förklaringen. Då kanske de här knepen funkar bättre mot sötsuget.

3. Dina träningsresultat försämras

Även om du bara är lite uttorkad påverkar det din ork och prestation. Endast två procents uttorkning sägs ge en tio procent sämre träningsupplevelse, och ju mer uttorkad du blir desto sämre presterar du.

4. Torr hud

För att hålla huden återfuktad krävs det att du dricker tillräckligt med vatten. Hur du ska lägga upp ditt intag av vatten beror på din livsstil, om du tränar hårt är det viktigare att tänka på att få i dig mer vätska. De flesta av oss behöver inte dricka några stora mängder. Och, tyvärr – du kan inte dricka dig till en finare hy. Du kan bara se till att du inte blir uttorkad.

5. Du kör sämre

En studie publicerad i tidskriften Physiology and Behavior visade att antalet misstag i trafiken fördubblades under en två timmar lång bilresa när förarna var uttorkade.

6. Trötthet

Att du får en trötthetsdipp på eftermiddagen kan ha att göra med att du har druckit för lite under dagen. Drick mer och slipp pigga upp dig själv med socker.

Läs även: Alltid trött? Här är tipsen för dig

7. Negativ påverkan på humöret

Känner du dig lite irriterad under eftermiddagen? Det finns en koppling mellan vätskebrist och irritation så svep ett glas vatten – det finns en chans att du blir gladare!

8. Frossa

Det kan låta bakvänt, men faktum är att vätskebrist av det värre slaget, som efter en kraftig fysisk ansträngning eller när du vistas i värme, kan göra att du får frossa. Se till att genast få i dig vätska, avbryt eventuell aktivitet och vila.

9. Kramp i musklerna

Eftersom vätskebrist påverkar blodcirkulationen kan uttorkning göra att dina muskler börjar krampa. Kroppen prioriterar att skydda dina vitala organ vid vätskebrist, vilket gör att den tar vätska från dina muskler och andra mindre viktiga delar av kroppen istället.

10. Yrsel

Vid vätskebrist är det vanlig att känna sig yr. Om det händer dig, till exempel vid löpning, är det viktigt att vila och få i dig kolhydrater och vätska. En relativt mild vätskebrist kan även göra att du får svårare att lösa mentala uppgifter.

11. Huvudvärk

Vätskebrist kan orsaka huvudvärk. Drick ett eller två glas vatten när du får ont i huvudet och chansen är stor att du känner skillnad. Ät gärna frukt också, eftersom det innehåller massor av vätska.

12. Förstoppning

Din kropp behöver vatten för att saker och ting ska flyta på, i tarmen till exempel. När kroppen inte får tillräckligt med vätska drar den vatten från din avföring för att kompensera, och det är då du blir förstoppad.

Fyll på vätska med stil – 5 snygga vattenflaskor

1. Transparent vattenflaska från Nike (länk till butik).
2. Lila vattenflaska från BKR (länk till butik).
3. Blå vattenflaska från Casall (länk till butik).
4. Snygg flaska i rostfritt stål från Camelbak (länk till butik).
5. Färg gör det roligare att dricka vatten. Flaska från Hydro Flask (länk till butik).

Läs även: Ät dig friskare – här är tipsen som ger en bättre tarmflora

Foto: All Over Press

Relaterade artiklar
Så påverkas din kropp av att behöva ställa om till sommartid
Därför är det svårare att bli gravid efter 35
Lady Gaga om psykisk ohälsa – 7 starka och viktiga citat