
12 små kostförändringar som gör stor skillnad för din hälsa
De här tipsen gör det lätt att vara hälsosammare och får dig att må lite bättre i allmänhet.

Ät hel frukt istället för att dricka juice
Ett standardglas juice innehåller ofta mycket socker, ibland lika mycket som läsk. Juice saknar också en av fruktens fina fördelar, nämligen fiber. Men om du äter hel frukt istället för att dricka juice så går du inte miste om alla hälsosamma fibrer. Om du vill ha något flytande, välj hellre smoothie än juice. Smoothies innehåller mycket fiber, eftersom hela frukten mixats istället för att pressas som när juice tillverkas.

Satsa på spenat istället för isbergssallad
Isbergssallad är väldigt tråkigt. Och, ur näringssynpunkt, ganska värdelöst. Satsa istället på gröna bladgrönsaker, som till exempel bladspenat – rikt på vitamin K och B, kalcium och järn. Machésallad är ett annat bra alternativ, laddat med B-vitamin, järn och hälsosamma omega 3-fettsyror.

Ät naturell yoghurt istället för fruktyoghurt

Fruktyoghurt är tyvärr en riktig sockerbomb. Välj istället en naturell, gärna fet, yoghurt. Det gör dig mer tillfredsställd på en mindre mängd, och du slipper allt socker. Mixa med bär och frukt om du saknar det söta.

Smaksätt med kanel istället för socker
Gillar du att sockra gröten eller pannkakorna? Testa att smaksätta med kanel istället. Kanel har en blodsockersänkande effekt, och forskning har visat att det kan minska insulinresistens. Men överdosera inte, kanel är bara nyttigt i små doser.

Gör en nice cream istället för att äta glass
Nice cream är toppen när du vill äta något glassliknande (för vi säger inte att det är glass, det är det inte), utan massor av socker. Basen i en nice cream utgörs av fryst banan, som blir härligt krämig och söt. Blanda med dina favoriter, vi älskar en mix av banan, kokosgrädde och fryst mango.
Recept: Enkel nice cream
* 1 banan
* Kakao eller vaniljpulver
* Bär
Gör så här: Frys in bananskivor. Lägg de frysta bitarna i en mixer och kör tills bananen är krämig. Lägg i en skål. Blanda ner dina favoriter, till exempel kakao, vaniljpulver och bär.

Välj mosad avokado istället för fet sås

Är du också en sucker för dressing och feta såser? Testa mosad avokado istället – supergott till grillat, kött och kyckling. Ja, till det mesta. Krydda med salt och peppar. Om det passar kan du även lägga till smaksättare som koriander, chili och citron.

Njut av grönkålschips istället för potatischips
Samma crunch, samma sälta och betydligt mer smak. Grönkålschips är faktiskt nästan godare än the real deal. Det är sant! Och så är de nyttiga också.
Recept:
Grönkålschips
* 200 gram grönkålsblad i mindre bitar
* 0,5 msk olivolja
* Havssalt
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Ringla över lite olivolja och strössla på salt. In i ugnen i 10 minuter, tills chipsen är krispiga.

Ät gröt istället för granola
Granola är liksom många andra müslisorter rikt på socker, trots alla nyttigheter som blandningarna ofta rymmer. Om du byter granolan eller müslin mot havregrynsgröt får du istället protein, fiber, nyttigt fett, vitaminer och mineraler samt långsamma kolhydrater. Blodsockret håller sig på en stabil nivå fram till nästa måltid och du slipper dina värsta cravings. Havregryn är dessutom kopplat till en rad olika hälsofördelar, bland annat uppskattas det av dina goda tarmbakterier i magen.

Stilla sötsuget med fet yoghurt och bär istället för godis
Fet yoghurt, som grekisk eller turkisk, gör dig tillfredsställd snabbare än sötsaker, tack vare fettinnehållet. Fet yoghurt är ett säkert sätt att stilla suget, utan att äta en massa socker. Istället får du en härlig dos protein, hälsosamt fett och gott om vitamin B12, plus fiber från bären.

Frossa på ost och frukt istället för ost och kex
Det här är inte bara av hälsoskäl. Faktum är att ost och frukt innebär en skönare smakbrytning mellan sött och salt, till skillnad från ost och kex som ju blir salt plus salt. Och så har vi ju även fördelen att du slipper alla extra kalorier i brödet.

Äggmacka istället för skinkmacka

Yes, du tänker helt rätt som väljer en proteinkälla på morgonen. Men om du vill vara mer hälsosam – byt dina skinkskivor mot ett ägg. Mer protein och maxat med nyttigheter!

Välj färsk frukt istället för torkad
Torkad frukt är ofta en riktig sockerfälla, trots ett högt innehåll av vitaminer och fiber. Faktum är att om du äter 100 gram torkad frukt får du i dig runt 60 gram socker. Ät det just som godis (toppen!) eller satsa på färsk frukt istället. I färsk frukt är sockret utspätt med vatten, vilket inte innebär ett lika snabbt blodsockerpåslag som när du äter torkad frukt.
Foto Thinkstock