1. Russin.
59 g socker per hundra gram.
Det kan kännas ganska nyttigt att slänga på en näve russin på filen. Men faktum är att de innehåller mängder av fruktos, en sockerart med relativt lågt GI, men som kan lura dig att bli ännu mer sugen på någonting sött.
2. Frukostflingor.
Kolla noga på innehållsförteckningen när du köper flingor, det är lätt att bli lurad av ”nyttiga” alternativ som innehåller dolt socker. Här är exempel på några sorter och dess mängd socker per 100 g flingor:
Start 20 g
All Bran 22 g
Special K 16 g
Havrefras 11 g
3. Sylt.
Att sylt inte är en hälsobomb är inget nytt, men visste du att 100 g sylt innehåller 42 g socker? Med bär, dadlar, vaniljpulver, chiafrön och vatten gör du enkelt en nyttig sylt! Här är ett recept!
4. Nötmjölk.
Mandelmjölk, hasselnötsmjölk och kokosmjölk finns idag i de flesta matbutiker, men titta noga på förpackningen! Ibland kan man behöva leta länge för att se ordet ”osötad” och man förutsätter att alla är det. Men de sötade varianterna innehåller i själva verket mängder av socker.
5. Apelsinjuice.
9 g socker per 100 g
Färdiga juicer på flaska innehåller förvånansvärt mycket socker. Att köpa apelsiner och pressa själv är ett mindre projekt än vad det kan låta och du sparar både kalorier och pengar!
6. Bröd.
Självklart kan du festa till det på helgfrukosten och köpa det bröd som ser saftigast och godast ut i bröddisken. Men akta dig för att luras av fröer och antydningar om ”grovt bröd”. Att äta knäckebröd eller mjukt bröd bakat på surdeg är ett bra alternativ till vardagsfrukosten.
7. Mjukost.
Känns mest fett men innehåller i själva verket 57 g socker per 100 gram. Det blir inte mycket per macka med tanke på att man inte äter skedvis men det kan vara en av de bidragande faktorerna till att din frukost blir reda sockerchocken.
8. Smaksatt yoghurt.
Beroende på sort innehåller smaksatt yoghurt mellan 5-9 % tillsatt socker, det vill säga 5-9 gram per deciliter. Det blir väldigt mycket socker om du fyller upp en hel skål för att bli mätt.
Välj istället naturell yoghurt och smaksätt själv med frysta eller färska bär.
9. Honung.
Honung ses ofta som ett nyttigt alternativ som sötning. Men honung innehåller 75 g socker per 100 gram och en hel del energi, men i stort sett ingen näring i form av vitaminer, mineraler eller antioxidanter. Visst är det bättre än att strö vitt socker i teet eller på chiapuddingen, men passa dig för att överkonsumera, vilket kan spä på eller bilda ett sockerberoende.
10. Torkad banan och torkat äpple.
59 g socker per 100 gram
Nästan all torkad frukt som finns att köpa i vanliga matbutiker är sötade. Köp hellre osötade varianter i hälsokostbutiker eller gör egna torkade fruktchips. Här är ett recept på enkla äppelchips!
11. Bars.
Ibland hinner man inte med frukosten, och det är då lätt att en bar eller två slinker ner på vägen till jobbet. Tyvärr är de flesta barer inte alls så hälsosamma som de utlovas. Special K:s bar, red fruit innehåller till exempel 34 g socker per 100 gram, enligt livsmedelsverket. Förbered istället en skål med chiapudding (2 msk chiafrön och 2 dl naturell yoghurt) och koka ett ägg på kvällen innan så har du en färdig frukost på morgonen.
12. Jordnötssmör
15 g socker per 100 gram.
Ett trendigt livsmedel som man gärna toppar morgongröten med. Men köp inte vilket märke som helst, alla är nämligen inte så nyttiga! Välj noga ut en helt osötad variant.
13. Äppelmos.
Innehåller i princip vatten, förtjockningsmedel och socker, socker och lite mer socker. 45 g per 100 gram mos för att vara exakt. Koka din egen mos av äpplen och smaksätt med vaniljpulver, kanel och eventuellt lite honung.
14. Nyponsoppa och blåbärssoppa.
Många föredrar Nyponsoppa eller blåbärssoppa på morgonkvisten då det har en tjockare konsistens och mättar bättre än juice. Men även denna dryck innehåller socker, närmre bestämt 10 gram per 100 gram soppa. Självklart kan du koka ett storkok på egna bär men känner du att tiden och orken tryter är osötad soppa i pulverform ett bättre alternativ med sina 0,8 gram socker per 100 gram.
Källa: Livsmedelsverket
Foto: All Over Press