Frågor och svar om abort med en barnmorska

18 frågor och svar om abort – barnmorskan berättar allt

När man står inför valet att göra en abort är det vanligt att man har många frågor. Baaam frågade Åsa Enervik, barnmorska på RFSU, om allt från hur en abort praktiskt fungerar till om det kan påverka om man vill bli gravid i framtiden.

1. Hur går en abort till?

Det finns två typer av abort. Medicinsk och kirurgisk abort. Det vanligaste är att man gör en medicinsk abort i tidig graviditet, innan vecka 9. Det är också då de flesta aborter görs.

Medicinsk abort kan göras under hela den period som abort är tillåtet. Det är den abortmetod som är skonsammast för kroppen.

Den går till så att du får ett läkemedel på abortmottagningen som påbörjar aborten, det är ett antihormon. Det hämmar det hormon som behövs för att graviditeten ska kunna fortsätta.

Två dagar senare får man ett till läkemedel som gör att livmodern drar ihop sig. Man får sammandragningar och börjar blöda, och graviditeten stöts ut.

Kirurgisk abort är en mindre operation som kan göras fram till vecka 12 eller 13, men inte för tidigt i graviditeten. Först får man ett läkemedel som mjukar upp livmodertappen, sedan blir man sövd och läkaren för in ett instrument in i livmodern som försiktigt suger ut foster och moderkaka ur livmodern. Allt som allt tar det ungefär tjugo minuter att göra en kirurgisk abort.

Läs även: Domen: Abortvägrande barnmorskan förlorar – det här har hänt

2. Får man ta med sig någon till aborten?

Ja, det får man. Det till och med bör man om det går. Det är bra att ha någon med sig som stöd, någon som kan stötta, lugna och peppa när det gör ont under en medicinsk abort. Men även vid kirurgisk abort, men då får den som är sällskap vänta i ett annat rum medan aborten utförs.

Det är också som så att alla som gör abort ska erbjudas samtalskontakt både innan och efter aborten. Rent medicinskt är abort ett enkelt ingrepp, men det betyder så klart inte att det inte kan vara en jobbig händelse som väcker känslor av olika slag. Man kan känna sig ledsen och lättad på samma gång.

De flesta känner att det är ett ansvarsfullt taget beslut och känner sig lättade. Men det tar inte bort det faktum att det kan väcka motstridiga känslor och att beslutet var svårt att ta.

Läs mer: De nya sexistiska lagarna: Fritt fram för kvinnomisshandel och nej till abort

3. Var gör man en abort?

Abort gör man på en abortmottagning, eller på en kvinnoklinik på ett sjukhus. Vissa abortmottagningar gör också abort hemma, då är man inskriven på mottagningen men gör själva aborten hemma.

Läs även: Zara Larssons viktiga statement mot Polens sjuka abortlag


4. Till vilken vecka kan man göra abort?

Alla har rätt till fri abort till artonde graviditetsveckans slut. Efter vecka 18 krävs tillstånd från Socialstyrelsens rättsliga råd.Vecka 22 är den sista veckan för abort.

5. Hur mycket kostar en abort?

Abort kostar som ett vanligt läkarbesök, men det varierar beroende på vart i landet du bor och hur gammal du är.

Läs mer: Här är landet som kan ge dig betalt för att vara hemma med mensvärk

6. Hur fungerar dagen efter-piller?

Akut p-piller hämmar eller skjuter upp en ägglossning. Akut p-piller är ett bra sätt att försöka förhindra en graviditet om man har haft oskyddat sex. Det finns akut p-piller och man kan få en kopparspiral som akut preventivmetod. En fördel med att använda kopparspiral som akutmetod är att då har man sedan en bra och säker preventivmetod som håller i upp till fem år.

Akut p-piller avbryter inte en graviditet och är inte detsamma som abortpiller.


7. Gör det ont?

Att göra abort kan göra ont, men det upplevs olika från person till person. En medicinsk abort gör ont när livmodern drar ihop sig i sammandragningar. På mottagningen får man smärtlindring och det är viktigt att ha sällskap med som stöd. Smärtan är inte farlig, vet man det är det ibland lättare att klara av att det gör ont.

Rädsla skapar spänningar och det förstärker smärtan. Använd smärtlindring av olika sort. Läkemedel, värmekuddar, massage och röra på sig är alla bra sätt att lindra det som gör ont. När aborten är gjord kan man efteråt ha ont ungefär som vid mensvärk. Det kan lindras på samma sätt.

8. Kan jag bli steril om jag gör en abort? Är det svårare att få barn efter en abort?

Nej du blir inte steril av abort och det gör inte att du får det svårare att få barn.

9. Är det mindre risk vid en medicinsk abort än en kirurgisk?

Det är mycket små risker med båda abortmetoderna.


10. Hur många aborter kan man göra? Är det farligt att göra många aborter?

Nej det är inte farligt att göra flera aborter. Man kan göra de aborter som behövs. Men om man har en bra preventivmetod så minskar risken väldigt mycket för att det ska bli en oönskad graviditet, och alltså ingen abort. Jag vågar påstå att det finns en preventivmetod för alla. Men för en del är det svårt att hitta rätt sort, prata med barnmorskan om de metoder som finns. Ge inte upp, ibland får man prova flera sorter innan man hittar rätt!

11. Måste jag berätta för någon om jag gör en abort? Måste jag berätta för killen om aborten?

Nej, du måste inte berätta för en partner och i de flesta fall inte heller för en förälder. Men om man är under 18 är det ofta abortmottagningens önskan att det finns en vuxen som är informerad, det är viktigt om det skulle hända något. Den vuxna behöver ju inte vara en förälder, det kan vara en annan vuxen som man känner sig trygg med.

12. Vad händer om vi är oense i beslutet att göra en abort? Vem bestämmer då?

Den som är gravid är den som beslutar om abort. Om man är oense om beslutet är det bra att prata med någon om det, alla ska erbjudas samtalskontakt inför och efter en abort. Ta den hjälpen, det är bra med en utomstående som kan hjälpa till att sortera tankar och känslor.


13. Vad händer efter aborten? Hur länge blöder man?

Efter aborten kan man ha ont och man har en blödning ungefär som vid mens, eller lite mer än vid mens. Det finns en viss risk för infektion efter aborten så använd binda som skydd och ha vaginalsamlag med kondom och duscha istället för att bada. Eller ha sex på andra sköna sätt så länge du blöder.

Glöm inte bort att börja med en preventivmetod efter aborten. Har man inte fått en metod utskriven så boka en tid för preventivmedelsrådgivning så snart som möjligt.

14. Kan man få samtalsstöd i samband med en abort?

Alla har rätt till samtalskontakt innan och efter abort.

15. Kan jag ha sex efter en abort?

Om vaginalsamlag ska kondom användas så länge man blöder. Men sex på andra sköna sex går bra, det finns risk för infektion så länge man blöder det är därför det är viktigt att ha säkert sex. Och glöm inte preventivmedel!


16. Finns det i något register att jag gjort abort? Kan det stå i min journal att jag gjort abort?

Det samlas in statistik till Socialstyrelsen under sträng sekretess. Den här statistiken är bra för att förbättra möjligheterna att förebygga och behandla, och bidrar till utvecklingen av vården.

Det som står i en journal är skyddat av sekretess. Alla som arbetar i hälso- och sjukvården omfattas av tystnadsplikten, som innebär att ingen får lämna ut uppgifter om dig utan att du har godkänt det.

17. Kan det påverka mina chanser till preventivmedel i framtiden?

Abort påverkar inte valet av preventivmetod. Du väljer preventivmetod tillsammans med barnmorskan eller läkaren i en preventivmedelsrådgivning. Det är bra att diskutera val av preventivmetod redan innan aborten.

18. Jag är inte svensk medborgare – kan jag göra abort i Sverige?

Ja du kan göra abort i Sverige. Aborträtten gäller alla som är gravida, även om du inte bor här eller är svensk medborgare.

Foto: RFSU/IBL

5 kända kvinnor om sina aborter – här är deras egna ord

Polen driver igenom kritiserad abortlag – detta gäller nu

Kvinnor i Argentina får göra abort – efter historisk lagändring