Hur mår din fitta? Sophie, 32, vill riva tabun kring underlivsbesvär

Hur mår din fitta? Sophie, 32, vill riva tabun kring underlivsbesvär

Sophie Rosén Hellström få oss att prata mer om svamp, vestibulit och allt annat som besvärar våra underliv. Fittlife ska hjälpa kvinnor att kräva sin rätt till friskt – och njutbart – underliv.

Läs mer: Alexandra, 27: När ska Sverige börja bry sig om min fitta?

Flera år av kroniska besvär med svampinfektioner väckte viljan att prata öppet och naturligt om underlivsbesvär. Nu vill Sophie Rosén Hellström sätta ämnet på agendan och hjälpa andra kvinnor att med information, fakta, stöd och öppna samtal kräva sin rätt till ett njutbart och hälsosamt underliv och sexliv. Tillsammans med Susanne Winge har hon startat Fittlife – en ideell organisation som vill riva de tabun som omger underlivsbesvär.

– 75 procent av alla kvinnor lider någon gång i livet av underlivsbesvär. Ingen ska behöva lida av de här besvären på grund av att man inte har kunskap eller vågar söka vård, säger Sophie.

Sex var i perioder inte att tänka på över huvudtaget

Fittlife består dels av en hemsida med information, fakta, tips och personliga berättelser. Det är även ett community – en Facebook-grupp där kvinnor utbyter erfarenheter och stöttar varandra.

Sophie upplever att det finns ett tabu kring underliv och specifikt kring underlivsbesvär.

– Det upplevs av många som skämmigt, äckligt och är inget man skyltar med. Vi har börjat prata mer om bristningskador vid förlossningar, vilket är jättebra. Men det finns mycket mer att prata om. Tonåringar med svamp har kanske svårt att relatera till bristningsskador.


Sophies egna underlivsbesvär var något hon fick kämpa med i flera år. Hon fick som ung p-piller utskrivet, men hormonbalansen rubbades och hon fick snart biverkningar i form av svampinfektioner.

– Jag hade jättemycket besvär, det var vidrigt. Sex var i perioder inte att tänka på över huvudtaget. Underlivet är så kopplat till behov som att gå på toaletten och sex. Funkar inte det så påverkas din mentala hälsa och du känner dig stressad.

Sohpie förstod att det var p-pillren som låg bakom hennes svampinfektioner och slutade ta dem, men besvären försvann inte.

– Min ph-balans hade blivit så rubbad att den inte återgick till normal. Jag upplevde att jag fick bemötandet ’det är såhär det är att vara tjej, det är något man får ta’ i sjukvården. Sen sitter man där med kroniska besvär och är ganska utelämnad.


Efter 4-5 år av svampinfektioner, smärta och olika försök till behandling lyckades hon till slut få bukt på besvären. I dag har Sophie inte haft en svampinfektion på tio år. Nu hoppas hon kunna vara det stöd som hon saknade i tidiga 20-årsåldern.

– Jag hade själv velat ha en vanlig tjej som man kan identifiera sig med att prata med på ett naturligt sätt och som kan inge hopp, säger hon.

Just svampinfektioner är det absolut vanligaste underlivsbesväret bland de kvinnor som Sophie möter men även torra slemhinnor, bakteriell vaginos, vestibulit och urinvägsinfektion är vanligt. Fittlife vill förmedla ett mer holitiskt synsätt på kvinnokroppen, något som de har saknat i sjukvården. Istället för att punktbehandla och titta på symptomen lägger man fokus på att behandla den underliggande orsaken, menar Sophie.

– Våra kroppar ska värderas högt och få den status de förtjänar. Underliv ska varken vara skam- eller tabubelagda utan vi vill att kvinnor ska vara stolta över sina kroppar och kunna kräva hälsa.

Foto: Thinkstock, privat