Studie visar: P-piller ger ökad risk för bröstcancer

Studie visar: P-piller ger ökad risk för bröstcancer

P-piller leder för många kvinnor till humörsvängningar och depression. Ny forskning visar att hormonella preventivmedel även ökar risken för bröstcancer.

Läs mer: Mår du dåligt? Det kan bero på dina p-piller

Tidigare forskning har visat att kvinnor som äter p-piller löper en ökad risk att drabbas av depression, särskilt unga kvinnor mellan 15 och 19 år. Nu visar en ny studie ytterligare en möjlig konsekvens av p-piller.

Kvinnor mellan 15 och 49 år som äter p-piller, eller använder någon annan typ av hormonellt preventivmedel, har i snitt 20 procents ökad risk för bröstcancer, skriver Aftonbladet. Det visar en dansk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine. Resultaten visar att under ett år kommer normalt 55 av 100 000 kvinnor som är mellan 15 och 49 år, och som aldrig använt hormonella preventivmedel, att få bröstcancer.

Bland de kvinnor som använder p-piller eller liknande preventivmedel kommer 68 av 100 000 att få bröstcancer. Hormonella preventivmedel ger alltså 13 extra fall av bröstcancer per 100 000 kvinnor per år. Enligt forskarna stiger dessutom risken att utveckla bröstcancer ju längre man använder hormonella preventivmedel.

– Det är första gången i världen vi har en undersökning av denna storlek, där vi har kunnat bestämma risken för bröstcancer jämfört med hur lång tid kvinnan har använt preventivmedlet, säger studiens huvudförfattare Øjvind Lidegaard till Politiken.

Foto: IBL/Shutterstock