sömn

3 knep för att vakna upp utvilad efter jul

1. Ät middag i god tid

På de lediga dagarna blir middagen ofta senare än annars men försök ändå att det inte blir allt för sent. Din matsmältning behöver få tid på sig att jobba och göra det den ska och om du äter strax innan du ska gå och lägga dig kan det störa din sömn.

När maten ska smältas rusar nämligen blod till din mage för att hjälpa till och det snor fokus från sömnen. Ät middag åtminstone tre timmar innan du ska gå och lägga dig!

Tips: 6 naturliga ”sömnmedel” som faktiskt fungerar

2. Strunta i uppkopplingen

”God jul”-sms rullar in och planeringen för nästa firande susar i gruppchatten – men försök att koppla bort det när det är dags för sängen. Det blå ljuset från telefon och datorskärmen påverkar din naturliga sömncykel och kan resultera i att du vrider och vänder på dig hela natten. Försök att låta sängen vara en mobilfri zon!

3. Håll dig till dina kvällsrutiner

När du går igenom dina dagliga kvällsrutiner såsom att tvätta ansiktet och borsta tänderna signalerar du till din kropp och hjärna att det snart är dags att sova. Trots att du är ledig och du är uppe längre – håll i dina kvällsrutiner. Det är det absolut enklaste sättet att naturligt berätta för kroppen att det är på tiden att varva ner.

Relaterat:
4 anledningar: Därför har du svårt att sova
7 tips för en godare natt
Här är andningstricket som får dig att somna direkt

Foto: All Over Press