3 nyttiga recept med pumpa

3 nyttiga recept med pumpa

Halloween är runt hörnet och då är pumpa en självklarhet på bordet. I de här recepten kan du använda den pumpasort som du tycker är godast.

Pumpasoppa med kokosmjölk och ingefära, 4 portioner

Du behöver:

1 msk smör

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1,5 msk curry

500 g pumpakött

5 dl hönsbuljong (eller grönsaksbuljong)

4 dl kokosmjölk

2 msk färsk ingefära

Salt och svartpeppar

Citronsaft

Såhär gör du:
1. Skär pumpaköttet i små tärningar medan du smälter smöret i en stor kastrull.
2. Fräs hackad lök, vitlök och curry tills löken är mjuk. Tillsätt sedan pumpan.
3. Stek i någon minut innan du slår på buljong och kokosmjölk.
4. Koka upp och låt sedan sjuda i ungefär 15 minuter utan lock. Kom ihåg att röra om under tiden!
5. Tillsätt ingefäran och mixa sedan med en stavmixer till en slät soppa.
6. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft. Du kan även garnera med lite rostade pumpakärnor på toppen!

Rostade pumpabitar i ugn, 4 portioner

Du behöver:

800 gram pumpa

4 msk olivolja

2 krm salt

1 krm vitpeppar

Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Dela och gröp ur pumpan för att sedan skära köttet i bitar, ungefär 2-3 cm stora.
3. Lägg i en ugnsfast form och blanda med olivolja, salt och vitpeppar.
4. Rosta pumpabitarna i ugnen i ungefär 20 minuter. Klart!

Raw pumpapaj, ungefär 10 bitar

Botten

Du behöver:

200 g mandelmjöl

150 g dadlar

2 msk kokosolja

Salt

Fyllning

Du behöver:

5 dl pumpa

2 1/2 dl dadlar

2 tsk kanel

1 tsk färsk ingefära

1 tsk riven muskotnöt

1 msk kokosolja

1 tsk vaniljpulver

Eventuellt lite vatten

Botten

Så här gör du:
1. Blötlägg dadlarna i minst två timmar innan du börjar.
2. Mixa ihop alla ingredienser.
3. Tryck sedan ut det i en pajform med löstagbar kant och ställ den i kylskåpet.

Fyllning

Så här gör du:
1. Blötlägg dadlarna i minst två timmar innan du börjar.
2. Mixa ihop alla ingredienser förutom vatten tills det blir en slät smet. Om du tycker att smeten känns för tung kan du hälla i vatten.
3. Bred sedan fyllningen över din svala pajbotten och sätt in den i frysen. Ta fram den ungefär 15 minuter innan servering!

Fler härliga recept:
Nyttig glutenfri pizza på blomkålsbotten
Hälsosamt zucchini- och morotsbröd
Glutenfri hälsosam laxburgare

Foto: All Over Press