Vegetarisk julmat? Jodå, här är 3 vegetariska recept till julbordet

Vegetarisk julmat? Jodå, här är 3 vegetariska recept till julbordet

Julbordet behöver inte innebära kött, kött och ännu mer kött. Testa de här tre smarriga och vegetariska recepten till årets julbord.

Julen är här, och med den kommer julmaten. Julbordet kretsar på många sätt kring kött i olika former, men så behöver det inte vara. För dig som är vegetarian finns det mängder med goda och gröna varianter på de klassiska recepten.

Läs mer:Veganskt lösgodis – 17 sorter du hittar i mataffären

Baaam har samlat vegetariska recept på grönkålsgratäng, vegobullar och Janssonns frestelse.


Grönkålsgrantäng med pumpa

Du behöver:

0,5 butternutpumpa (ca 300 g)

1 gul lök

3 msk smör

250 g grönkål

3 msk vetemjöl

2 dl vispgrädde

3 dl mjölk

1,5 tsk salt

2 krm nymald svartpeppar

2 dl riven västerbottens- eller cheddarost

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och kärna ur pumpan och skär den i små bitar.
2. Finhacka löken och fräs i 1 msk smör i en stekpanna. Tillsätt pumpan och fräs ca 3 min. Ställ åt sidan.
3. Ansa och strimla grönkålen.
4. Fräs 2 msk smör och mjöl i en kastrull, tillsätt grädde och mjölk och rör till en slät sås. Koka upp och sjud under omrörning i ca 4 min. Krydda med salt och peppar.
3. Blanda ner grönkålen i såsen tillsammans med pumpa- och lökfräset. Låt sjuda ca 3 min tills grönkålen är mjuk. Rör ner hälften av osten.
4. Häll smeten i en smord ugnssäker form och strö över resten av osten. Gratinera mitt i ugnen i ca 20 min tills gratängen fått fin färg.

Läs mer:Recept: Vegotacos med koreansk barbequesås


Vegobullar med bönor och ost

Du behöver:

3 dl kokta svarta bönor

2 dl mandelmjöl

2 dl riven ost, lyxa till det med västerbottenost

1 dl ströbröd

1 dl riven gul lök

1 ägg

1 tsk mortlad kryddpeppar

0,5 tsk vitpeppar

0,5 tsk salt

3 msk olja till stekning

Gör så här:
1. Mosa bönorna i en bunke.
2. Tillsätt resten av ingredienserna förutom oljan och forma 20–30 bollar.
3. Hetta upp en stekpanna och stek bollarna i olja på medelvärme, ca 8 min.

Läs mer:3 smarriga vegetariska recept – perfekt som matlåda


Vegetarisk Janssons frestelse

Du behöver:

1 gul lök

3 msk smör

400 g potatis

1,5 dl mjölk

1,5 dl vispgrädde

1 tsk salt

1 dl svarta oliver, urkärnade

0,5 dl kapris

1 msk ströbröd

Gör så här:
1. Skiva löken och fräs den mjuk i 1 msk smör i en stekpanna.
2. Skala och strimla potatisen. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull och tillsätt sedan potatis och salt. Koka potatisen sakta tills den är mjuk, ca 10 min.
3. Sätt ugnen på 250°. Hacka oliver och kapris. Blanda ner lök, oliver och kapris i potatisen och häll över i en gratängform. Strö över ströbrödet och hyvla över 2 msk smör.
4. Gratinera högt upp i ugnen ca 10 min, tills gratängen fått fin färg.

Läs även:
Så gör du vegetariska burgare med bara två ingredienser
16 saker du bara förstår om du är vegetarian
Lösgodis utan gelatin – 25 vanliga sorter

Foto: IBL