Julen är här, och med den kommer julmaten. Julbordet kretsar på många sätt kring kött i olika former, men så behöver det inte vara. För dig som är vegetarian finns det mängder med goda och gröna varianter på de klassiska recepten.
Läs mer:Veganskt lösgodis – 17 sorter du hittar i mataffären
Baaam har samlat vegetariska recept på grönkålsgratäng, vegobullar och Janssonns frestelse.
Grönkålsgrantäng med pumpa
Du behöver:
0,5 butternutpumpa (ca 300 g)
1 gul lök
3 msk smör
250 g grönkål
3 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1,5 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 dl riven västerbottens- eller cheddarost
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och kärna ur pumpan och skär den i små bitar.
2. Finhacka löken och fräs i 1 msk smör i en stekpanna. Tillsätt pumpan och fräs ca 3 min. Ställ åt sidan.
3. Ansa och strimla grönkålen.
4. Fräs 2 msk smör och mjöl i en kastrull, tillsätt grädde och mjölk och rör till en slät sås. Koka upp och sjud under omrörning i ca 4 min. Krydda med salt och peppar.
3. Blanda ner grönkålen i såsen tillsammans med pumpa- och lökfräset. Låt sjuda ca 3 min tills grönkålen är mjuk. Rör ner hälften av osten.
4. Häll smeten i en smord ugnssäker form och strö över resten av osten. Gratinera mitt i ugnen i ca 20 min tills gratängen fått fin färg.
Läs mer:Recept: Vegotacos med koreansk barbequesås
Vegobullar med bönor och ost
Du behöver:
3 dl kokta svarta bönor
2 dl mandelmjöl
2 dl riven ost, lyxa till det med västerbottenost
1 dl ströbröd
1 dl riven gul lök
1 ägg
1 tsk mortlad kryddpeppar
0,5 tsk vitpeppar
0,5 tsk salt
3 msk olja till stekning
Gör så här:
1. Mosa bönorna i en bunke.
2. Tillsätt resten av ingredienserna förutom oljan och forma 20–30 bollar.
3. Hetta upp en stekpanna och stek bollarna i olja på medelvärme, ca 8 min.
Läs mer:3 smarriga vegetariska recept – perfekt som matlåda
Vegetarisk Janssons frestelse
Du behöver:
1 gul lök
3 msk smör
400 g potatis
1,5 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 dl svarta oliver, urkärnade
0,5 dl kapris
1 msk ströbröd
Gör så här:
1. Skiva löken och fräs den mjuk i 1 msk smör i en stekpanna.
2. Skala och strimla potatisen. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull och tillsätt sedan potatis och salt. Koka potatisen sakta tills den är mjuk, ca 10 min.
3. Sätt ugnen på 250°. Hacka oliver och kapris. Blanda ner lök, oliver och kapris i potatisen och häll över i en gratängform. Strö över ströbrödet och hyvla över 2 msk smör.
4. Gratinera högt upp i ugnen ca 10 min, tills gratängen fått fin färg.
Läs även:
Så gör du vegetariska burgare med bara två ingredienser
16 saker du bara förstår om du är vegetarian
Lösgodis utan gelatin – 25 vanliga sorter
Foto: IBL