Chokladmuffins

4 enkla recept på mumsiga (och nyttigare!) chokladmuffins

Chokladmuffins med dadlar och kokosolja, 8 stycken

Du behöver:

11 urkärnade dadlar

4 dl kokosmjöl

1/2 msk honung

4 msk raw kakao

1 dl kokoschips

1/2 dl kokosolja

3 ägg

1 tsk bakpulver

Läs mer: Därför ska du äta mörk choklad i dag (och alla andra dagar!)

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa ihop dadlar, mjöl och kokoschips. Tillsätt kakao, honung och kokosoljan och mixa ytterligare en stund för att sedan ha i äggen – mixa igen. Till sist sätter du i bakpulvret och rör om till en jämn smet.

Klicka ut i muffinsformar och grädda i ugnen i ungefär 10 minuter. Ta ut dem och låt svalna, gärna 30 minuter innan servering. Sedan är det bara att njuta.

Chokladmuffins med kokosmjöl och banan, 12 stycken

Du behöver:

3 ägg

1 banan

1 1/2 dl mandelmjöl

1/2 dl kokosmjöl

4 msk raw kakao

1 tsk vaniljpulver

1 tsk bakpulver

Drygt 1/2 dl kokosolja

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 150 grader. Mixa ägg och banan med en stavmixer till smeten blir slät och aningen luftig. Tillsätt sedan kokosoljan. Blanda alla torra ingredienser och häll ner i smeten, mixa igen. Klicka ut smeten i muffinsformar och grädda i ungefär 15 minuter. Mums!

Glutenfria chokladmuffins, 12 stycken

Du behöver:

3 1/2 dl bovetemjöl

2 dl socker

2 ägg

3 msk raw kakao

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel

2 dl mjölk

1 rivet äpple

50 g margarin (alternativt 1/2 dl rapsolja)

Kolla även in: Läkare vill klassa mörk choklad som en grönsak

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla torra ingredienser för att sedan tillsätta de övriga ingredienserna, rör ihop till en slät smet. Klicka smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Voilà!

Lite lättare chokladmuffins, 12 stycken

Du behöver:

100 g smör eller margarin

2 ägg

2 1/2 dl muscovado eller råsocker

1 1/2 tsk vaniljpulver

4 msk raw kakao

1 dl durummjöl

1 dl grahamsmjöl

1 1/2 dl kokosflingor

1/2 tsk bakpulver

1/2 dl solrosfrön

1/2 dl hackad choklad (minst 70%)

Såhär gör du:

Sätt ugnen på 175 grader, 200 grader om det inte är varmluftsugn. Smält smöret och medan det svalnar vispar du ägg och socker pösigt (kom ihåg, när du använder muscovado eller råsocker kan det ta lite längre tid). Blanda i de övriga ingredienserna och tillsätt smöret till sist.

Klicka ut smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter. Klart!

För chokladälskaren:
5 nyttiga(re) recept på kladdkaka
Gör mjölkfri chokladglass – på bara 2 ingredienser!
Baka nyttiga chokladbrownies med frosting

Foto: All Over Press