4 goda sätt att piffa upp kaffet

4 goda sätt att piffa upp kaffet

1. Chaikaffe
Chai sätter en lite extra krydda på ditt vanliga kaffe.

Du behöver:

1 tsk kardemummakärnor

6 kryddnejlikor

6 svartpepparkorn

1/2 kanelstång

1 centimeterstor bit färsk eller torkad ingefära

1,5 dl vatten

1 msk rörsocker eller honung

2 dl lättmjölk
3 dl nybryggt, starkt kaffe

Såhär gör du:

Krossa alla kryddorna grovt i en mortel. Koka upp kryddorna i vattnet och låt sjuda sakta i cirka 10 minuter. Tillsätt eventuellt mer vatten om det kokar bort. Sila av kryddorna. Tillsätt sockret och mjölken till vätskan och hetta upp. Tillsätt kaffet och häll sedan upp drycken i stora koppar.

2. Kaffe med en chokladtryffelklubba
Servera kaffet med en chokladtryffelklubba, det ger en ny god smak.

Du behöver:

225 g mörk choklad

1,5 dl vispgrädde
2 tsk honung

Såhär gör du:

Hacka chokladen fint. Mät upp vispgrädde och honung i en liten kastrull och koka upp. Dra kastrullen från plattan och tillsätt snabbt den hackade chokladen i den heta grädden. Rör ihop till en slät och blank smet. Häll upp tryffelsmeten i en vid skål och låt den stelna i kylen i minst några timmar. Ta ut och rulla till små kulor och trä dessa på en klubbpinne. Lägg upp på en bricka och ställ dem kallt för att stelna. Vid serveringen häller du upp nybryggt kaffe i koppar och låter gästerna doppa sina klubbor i kaffet.

Läs mer: Kaffedrickande kan skydda mot hudcancer

3. Apelsinkaffe
Detta kaffe gör du enklast i en pressokanna, men annars kan du smaksätta ditt nybryggda kaffe med finrivet apelsinskal. Se till att inte få med något av det vita på skalet, då kan kaffet bli beskt.

Du behöver:

finrivet skal av 1 ekologisk apelsin

4 kaffemått presso- eller bryggkaffe

4 dl kokhett vatten

ev lite mjölk

Såhär gör du:

Mät upp apelsinskal och kaffe i en pressobryggare. Slå det heta vattnet över, rör om och låt dra i cirka 5 min. Pressa igenom kaffet och häll upp i 2 koppar. Servera genast, gärna med en skvätt mjölk.

4. Kaffe med hasselnötsmassa och skummad mjölk
En klick hasselnötsmassa tar ditt kaffe till nya höjder.

Du behöver:

1,5 msk hasselnötsmassa

4 dl nybryggt kaffe
1 dl lättmjölk

Såhär gör du:

Fördela hasselnötsmassan i två koppar. Slå på nybryggt, hett kaffe och rör om. Värm upp mjölken och fördela i kopparna. Servera direkt.

Foto: All Over Press