4 knep som gör armhävningar lättare

Har du svårt att göra armhävningar? Testa de här enkla knepen så kommer det inte bara bli lättare, träningen blir dessutom mer effektiv!

Armhävningar är bra träning, inte bara för armarna utan för hela kroppen. Det är dessutom en suverän träningsform under sommaren, eftersom du kan göra dem såväl på stranden som i ett hotellrum.

Många tycker det är svårt att göra armhävningar på tå. Men med hjälp av några små knep kan du faktiskt göra det mycket lättare. Och som en bonus kommer träningen då också att bli mer effektiv! För det allra viktigaste om du vill maxa passet är just att orka genomföra övningen med rätt teknik.

Så, hur gör du då dina armhävningar lättare? Här är fyra tips!

1. Glöm inte att det är en helkroppsövning

Det är inte bara dina armar som ska jobba. Armhävningar är en övning som tränar hela kroppen. Så låt fler muskelgrupper hjälpa armarna att lyfta dig. Spänn benen, magen och rumpan allt vad du kan så kommer det bli lättare.

Läs även 3 roliga intervallpass som får dig att springa snabbare

2. Gör dem inte på knän

Istället för att göra armhävningar på knäna gör dem mot en bänk eller skivstång. Då står du fortfarande på tå, vilket gör att hela kroppen jobbar. När du gör övningen på knäna är det lätt att lägga för mycket tyngd bara på armarna, vilket kan bli väldigt tungt och inte så effektivt.

3. Använd hantlar

Många upplever att det gör ont i handlederna vid armhävningar. Genom att greppa ett par hantlar eller kettlebells och göra armhävningarna mot dem istället för direkt mot marken är handleden i en skönare position. Då blir övningen lättare att genomföra.

4. Andas rätt!

Särskilt vid konditionsträning gör rätt andningsteknik att du presterar bättre, men även när du styrketränar kan andningen hjälpa dig. Andas ut när muskeln spänns, det skapar ett buktryck som ger extra styrka och stöd när du tar i. Så blås ut luften medan du pressar dig upp i armhävningen.

Läs mer
7 effektiva rumpövningar som också tränar magen
5 smarta knep som gör dina situps mer effektiva
Därför är löpare smartare än de som tränar på gym

Bildkälla Thinkstock