Baka med jordnötssmör – 4 recept på nyttiga (och goda!) bakverk

Jordnötssmör är supergott – det vet vi. Men visste du att det går att baka riktigt goda och nyttiga efterrätter med det? Här är fyra recept.

Jordnöts- och chokladpraliner

Ingredienser
Bottenlager

2 msk smält kokosolja

4 msk osötat jordnötssmör

1/2 tsk sötning (tex honung, agave, stevia)

Topplager

2 msk smält kokosolja

4 msk osötat jordnötssmör

0,5 dl raw kakao (kan tillsätta mer för starkare chokladsmak)

1 tsk sötning (tex honung, agave, stevia)

Gör såhär: Blanda samman ingredienserna till de båda lagren i olika bunkar. Ställ ut små konfektformar på en tallrik, det blir ungefär 20 st beroende på hur stora formarna är.

Fyll sedan halva formarna med jordnötslager och sedan fyller du resten med chokladlagret.

Sätt in i frysen tills de stelnat, ungefär 15-30 minuter.


Chokladbräck med fikon och jordnötssmör

Ingredienser

400 g mörk choklad (minst 75 %) av bra kvalitet

Pumpafrön

Torkade fikon i bitar

Cashewnötter

Jordnötssmör

Hasselnötter

pistagenötter

Gör såhär: Smält chokladen över vattenbad. När chokladen smält, hacka valfri mängd nötter grovt och rör ner tillsammans med några skedar jordnötssmör och blanda ihop.

Häll upp på plåt med bakplåtspapper, strö på lite flingsalt och låt kallna i kyl. Skär i bitar, förvara i kyl.


Chocklad- och bananmuffins med jordnötssmör

1,5 dl (fiber)havregryn

2 msk raw kakao

1 tsk vaniljpulver

1 tsk bakpulver

1 msk kokosfett

1 banan

1 dl kvarg

1 ägg

Jordnötssmör efter tycke

Garnering

2 msk Jordnötssmör

0,5 dl kvarg

0,5 tsk vaniljpulver

Gör såhär: Värm ugnen till 200 grader. Mixa havregryn till ett fint mjöl med hjälp av en mixer. (Har du ingen mixer kan du byta ut havregrynen mot valfritt fullkornsmjöl, t ex dinkel, skrädmjöl eller rågmjöl). Blanda med kakao, vanilj och bakpulver.

Smält kokosfettet, tex genom att köra den några sekunder i mikron. Mosa bananen och blanda kokosfett, banan, kvarg och ägg. Blanda sedan ihop med de torra ingredienserna.

Häll smeten i 4-6 (beroende på storlek) formar. klicka i en liten sked jordnötssmör i mitten av varje form. Grädda i 20 minuter längst ned i ugnen. Låt svalna innan servering.

Blanda samman ingredienserna till toppingen och bre på.


Proteinmuffins med choklad och jordnötter

Ingredienser

100 g kvarg

100 g äggvita

1 äggula

25 g kasein proteinpulver med chokladsmak

12-15 g raw kakao

0,5 dl stevia

en nypa salt

Topping

20-25 g chokladkasein

en skvätt mjölk

en sked jordnötssmör

Hackade jordnötter

Gör såhär: Vispa allt utom vitorna tillsammans i en skål. Vispa äggvitorna till de satt sig och blivit fluffiga. Blanda samman äggvitorna med smeten och häll upp allt i silikonmuffinsformar.

Grädda på 150 grader i ca 10-15 minuter men håll koll för de ska vara i stort sätt obakade och superblöta i mitten då de torkar upp när de svalnat.

Topping: Låt muffinsen svalna innan glasyren läggs på annars så löses den upp. Blanda chokladkasein och jordnötssmör med lite mjölk till önskad konstistens. Smaka av och tillsätt ev en nypa stevia och en tesked raw kakao. Toppa med hackade jordnötter och ev en halv choklad- och jordnötspralin. Ju längre de vilar i kylen med glasyren på desto smakrikare blir de.

Foto: All Over Press