Påstående: Du blir förkyld av kyla
Sanning: Du har hört det tusen gånger: ”Jag frös så mycket igår så nu har jag blivit förkyld.” Det påståendet saknar dock vetenskaplig förankring. Förkylningar sprids visserligen snabbare när det är kallt, men det beror inte på att du fryser, utan att virus sprider sig lättare vintertid.
– När det är kallt ute är man mer inne och man träffar fler personer, och det finns mer virus i luften på vintern än på sommaren. Även om vissa virus trivs bättre när det är kallt ute blir man inte sjuk för att man går ut i kylan om det inte finns några virus i närheten, säger Annika Stenberg, överläkare vid öron näs-hals-kliniken på Sophiahemmet i Stockholm till Metro.
Däremot kan ditt immunförsvar försämras om du blir ordentligt nedkyld, och om du då även skulle utsättas för smitta i form av virus, kan risken att du blir förkyld eventuellt vara något större.
Påstående: Det hjälper att dricka alkohol
Sanning: Att dricka något starkt kan kännas skönt, det är avslappnande och chansen finns att du känner dig bättre. Däremot stämmer det inte att alkoholen kan döda virus och bakterier.
– Viruset har redan tagit sig ut i blodet och du skulle behöva några kopiösa promillemängder för att döda det. När vi tvättar med sprit för att döda bakterier använder vi ju 70-procentig sprit, säger Tomas Bergström, överläkare inom klinisk virologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Påstående: Det är farligt att träna när du är förkyld
Sanning: Om du har ont i halsen eller inte känner dig helt okej på något annat sätt – hoppa över träningen och vila. Vila hjälper förmodligen bättre än alla gamla huskurer du hört talas om.
Påstående: C-vitamin hjälper
Sanning: Att c-vitamin hjälper vid förkylning är en seglivad myt. Ingen vetenskaplig studie har kunnat visa det. Nu har ett finskt forskarteam studerat tidigare undersökningar på c-vitamin och dess inverkan vid förkylning, skriver SvD. Resultatet dödar, än en gång, myten om att c-vitamin kan hindra eller bota en förkylning. Däremot kan personer som ätit c-vitamin under en lång period få något kortare förkylning än de som inte äter c-vitamin, enligt samma forskningsgenomgång.
FÖRKYLNINGSFAKTA
Orsak: Många olika virus kan ge förkylning. De flesta tillhör gruppen rhinovirus.
Smittorisk: Stor. I synnerhet under de första sjukdomsdagarna. Sprids som en luftburen smitta, men även genom direktkontakt.
Behandling: Smärtlindrande och febernedsättande mediciner, nässprej och hostmedicin kan lindra symptomen.
Källa: 117 Vårdguiden
Foto: All over press