4 saker som händer efter en förlossning – som du vill veta innan du föder

4 saker som händer efter en förlossning – som du vill veta innan du föder

Du har laddad mentalt, fixat spjälsäng och packat bb-väskan. Äntligen ska du få möta din efterlängtade bebis. Men vad händer sedan? Här är 4 saker som kan hända med din kropp när du fött barn, som oftast ingen pratar om.

Du känner livmodern – och det är INTE så skönt

Du har just klarat av den värsta smärtan i ditt liv och tänker att du nu ska få slippa smärta och i stället njuta av brieost och kanske till och med ett glas rött. Men efter att moderkakan kommit ut börjar livmodern att dra ihop sig, och det kan göra riktigt ont – särskilt om du ammar. Eftervärkarna pågår ett tag men försök fokusera på att det är något positivt med att livmodern återgår till sin vanliga storlek, och glöm inte att ta smärtstillande regelbundet i början, helst innan du ska amma.

Du kan blöda länge – och det är inte som riktig mens

De tjocka bindorna som du får på BB kanske inte känns så bekväma, men är tyvärr nödvändiga precis i början. Såret i livmodern behöver tid att läka och blödningen, eller avslaget som det kallas, kan pågå i 4–6 veckor eller till och med längre. Färgen och lukten skiljer sig en del från vanligt mensblod, vilket gör att det kan kännas annorlunda ett tag – att sköta om hygienen och att välja ett bra skydd gör att du kommer känna dig mycket fräschare.

Under den perioden ska du inte använda tampong eller menskopp – utan bara binda. Byt den minst var fjärde timme.

 


Brösten växer till oigenkännlighet

Just när du inte trodde att dina bröst kunde bli större, så sväller de liiiiite till. De första dagarna får bebisen råmjölk som innehåller många nyttiga ämnen, men efter 3–4 dagar brukar den vanliga mjölken rinna till rejält och du kan känna spänningar och ömhet. Dessutom kanske amningen slitit på dina bröstvårtor och i värsta fall uppstår sår, vilket kan kännas otroligt jobbigt. Se till att barnet ”suger rätt” och amma så mycket du kan ändå och smörj in dina bröst så läker det förhoppningsvis snabbt.

Du gråter hejdlöst – och skrattar samtidigt

Några dagar efter din förlossning kommer den – hormonstormen som kastar dig hit och dit. Din partner säger något fint och du börjar gråta hejdlöst. Din bebis är inte helt nöjd och du undrar om du någonsin kommer känna dig glad igen. Men håll ut! Det är helt normalt och hormonerna hjälper dig även att knyta an till din bebis. Lugn och ro, bra mat och sömn är A och O de första dygnen. Försök sova när bebisen sover och glöm inte att låta din omgivning ta ansvar för allt praktiskt runt omkring – ditt fokus ska ligga på bebisen och även på din egen återhämtning.

Trots att livet kan kännas ganska tufft en tid efter förlossningen, så hittar du snart tillbaka till dig själv igen. Stressa inte, försök inte att vara en supermamma! Din kropp är fantastisk på att läka ihop och efter tag glömmer du bort ”de värsta” stunderna och minns säkert tiden efter förlossningen som något magiskt – då var all smärta värt det – och det är då man börja fundera på ett barn till …

 Källa: www.1177.se