5 enkla byten som boostar din kost

Du brukar köpa lax
… välj makrill

Därför att: Mer än 90 procent av laxen i svenska butiker är odlad i Norge. Men den populära fisken är något av en miljöbov. Laxen, som är ett rovdjur, matas med bild fisk från bland annat Peru – bestånd som fiskas alldeles för hårt. Odlad lax dras också med parasiter som via laxodlingarna sprids till den redan starkt hotade vildlaxen. Satsa istället på makrill som är ett säkert val ur både närings- och miljösynpunkt. Makrill i tomatsås innehåller till exempel hela det rekommenderade dagliga intaget av omega-3 fetter per portion.

Läs mer: 12 proteinrika mellanmål du kan äta i farten

Du brukar köpa grekisk yoghurt
… välj kvarg

Därför att: Visst det går inte att dra all grekisk yoghurt över en kam. Beroende på sort innehåller de olika mycket protein – och skillnaden är stor mellan olika märken! Men det de flesta grekiska (och turkiska) yoghurtar har gemensamt är att de innehåller mer kolhydrater än protein och att största näringsämnet är fett. Satsa på kvarg istället! Kvarg innehåller nämligen ofta mer än dubbelt så mycket protein. Det går dessutom utmärkt att byta ut grekisk eller turkisk yoghurt mot kvarg i recept.

Du brukar köpa bacon
… välj ägg

Därför att: Har du kollat innehållsförteckningen på bacon någon gång? Många innehåller druvsocker, rökarom och andra konstigheter. Processat kött som bacon har dessutom kopplats ihop med både cancer och hjärtsvikt i flera stora studier. Baconets kompis ägg är däremot en riktig proteinbomb, samtidigt som det är rikt på vitaminer och mineraler som järn och selen. Nuförtiden anser man inte heller att ägg har negativ inverkan på kolesterolnivåerna i blodet.

Du brukar köpa köttfärs
… välj helt kött

Därför att: Färs är ett känsligt livsmedel som lätt angrips av bakterier. Helst ska du ta med en kylbag med kylklampar till affären om det är varmt ute för att bära hem färsen eftersom det är viktigt att hålla kylkedjan obruten. Och vem gör det? Det är bakterien ehec som ställer till problemen. Den lever bara på köttets utsida men under malningen blandas den in i färsen. Det gäller även om den varit fryst eftersom ehec inte dör vid frysning. Men eftersom ehec lever på köttets utsida och dör vi hög värme är det lugnt att äta helt nötkött utan det genomstekt så länge ytan fått en rejäl upphettning.

Du brukar köpa kikärtor
… välj sojabönor

Därför att: Okej, kikärtor är bra. Men sojabönor är ännu bättre! Medan 100 gram kikärtor innehåller 20 gram protein innehåller sojabönor hela 34 gram protein och är därmed den proteinrikaste bönan eller linsen. Så slopa kikärtssalladen och testa en sallad med sojabönor och fetaost istället. Blanda sojabönor, gröna ärter och ärtskott, skiva ner lite rödlök och strimlad mynta. Smula fetaost över. Slurp.

Läs mer:
12 livsmedel du ALLTID bör ha i kylskåpet
Därför ska du inte skippa äggulan när du äter ägg
Boosta din havregrynsgröt med protein

Av: Johanna Boström
Foto: All Over Press