Därför är det absolut inte dåligt – utan bra – att vara högkänslig

Därför är det absolut inte dåligt – utan bra – att vara högkänslig

Blir du urlakad av för mycket intryck? Märker du fler detaljer och sinnesstämningar än andra? Då kan du vara högkänslig – här är fem anledningar till att det är något bra.

Har du blivit beskylld för att ”skärpa dig och sluta vara så överkänslig”? Då kanske du tillhör de 15 till 20 procent av befolkningen som är högkänslig – testa dig själv här.

Som högkänslig har du ett nervsystem som är mer finkänsligt än andras, och därför uppfattar och känner du mer. Det är alltså absolut ingenting fel på dig och du ska verkligen inte ”skärpa dig”! Snarare kan du glädja dig åt att flera goda egenskaper.

Åsa-Saga Hammarstedt har skrivit boken Första hjälpen för högkänsliga. Enligt henne har du alla dessa härliga karaktärsdrag:

Du njuter mer

Högkänsliga tar in intryck djupare vilket gör att de har förmågan att uppleva större och djupare glädje inför sinnesintryck, som doften av regn mot asfalt, ljuset en februaridag, vacker konst, musik, formuleringar, sköna material. Det innebär att du också kan njuta och glädjas djupare än andra.

Du är en idéspruta

Högkänsliga är ofta kreativa, snabbtänkta, bra på att få idéer och på att se saker som andra missar.

Du tar bra beslut

Högkänsliga har fingertoppskänsla och fattar ofta väl genomtänkta beslut.

Du är en riktigt god vän

Högkänsliga är lyhörda och empatiska, goda lyssnare, har en väl upptränad känslighet och tillför ofta nya dimensioner i grupper.

Du är kreativ och ser saker på nya sätt

En högkänslig är ofta den som hittar lösningar som andra missar och som briljerar i kreativa projekt, som inspiratörer, rådgivare, entreprenörer, konsulter, artister, konstnärer eller utforskare av nya områden.

Foto: Privat