5 hälsofördelar med att ta ett bad (helst redan ikväll!)

Ny forskning har visat att ett bad varje dag under åtta veckor är bättre för att minska stresskänslor än vad medicin är. Här får du fem andra anledningar till varför du bör tappa upp ett bad redan ikväll!

1. Det kan rädda dig från förkylning

Om du känner dig täppt i näsan och har värk i kroppen från en begynnande förkylning är det perfekt att ta ett bad då det kan lugna täppta näsgångar och få musklerna att slappna av. Dessutom frigör du endorfiner i hjärnan när du badar som kan fungera som ett smärtstillande.

2. Det ger en god natts sömn

Att glida ner mellan svala lakan gör att din kroppstemperatur sjunker, och eftersom man ofta är ganska varm efter ett bad så får denna skiftning av temperatur kroppen att producera melatonin. Detta ämne är bra för din sömn då det får din kropp att känna sig mer sömnig.

3. Det är bra för din torra vinterhud

Det är allmänt känt att havregryn är bra för att lugna huden och det kan även hjälpa mot klåda. Ett knep som du kan testa i badet är att ta en strumpa som du lägger havregryn i. Förslut strumpan ordentligt med ett gummiband och lägg sedan strumpan i det varma vattnet och använd den sedan för att tvätta din hud i 15 till 20 minuter.

4. Det boostar din hjärna

Genom att använda eteriska oljor i samband med ditt härliga bad kan du boosta din hjärna! Sageolja (salvia) sägs skärpa ditt minne och bergamottolja (citrus) sägs lindra stressymptom.

5. Det minskar klåda orsakat av psoriasis

Ett varmt bad med ett par matskedar olivolja eller kokosolja kan hjälpa till att minska klåda och flagnande hud som orsakas av psoriasis. Oljan fungerar som en fuktighetskräm som hjälper till att avlägsna död hud och gör den då mindre benägen att smitta. Ligg dock inte för länge i badet om du har psoriasis, 10 minuter dagligen räcker för att inte torka ut din hud. Använd en mjuk tvättlapp för att rengöra huden istället för exempelvis en peelingvante. Smörj in dig med en mjukgörande kräm efter badet (gärna den som din doktor har rekommenderat dig).

Läs mer:
Så håller sig supermodellen Gigi Hadid i toppform
Recept: Hälsosam och snabblagad pannkaksmix
7 nyttiga anledningar att börja äta mer citron

Foto: All Over Press