5 saker du borde kolla när du speglar dig där nere

5 saker du borde kolla när du speglar dig där nere

Att spegla sig i underlivet är viktigare än man tror – här är några saker du bör kolla efter när du gör det.

Advertisement

Det bästa sättet att lära känna ditt underliv är att ta saken i egna händer, bokstavligen. Försök att få in rutinen att spegla dig i underlivet med jämna mellanrum – hur ska du annars veta hur du ser ut och mår? Susanne Andreasson arbetar som legitimerad barnmorska och sakkunnig på Libresse – nedan berättar hon om vad du bör titta lite extra efter när du speglar dig där nere.

Blåsor och sår

Märker du att du har blåsor som spruckit och blivit små sår? Då har du mest troligt fått herpes. Du kan även bli öm, uppleva att det sticker och kliar och att det gör ont när du kissar. Herpes är ett virus som överförs främst vid kontakt mellan slemhinnor – alltså vid sexuell kontakt. Första gången man får en herpesinfektion kan det göra riktigt ont, men väldigt många kan också ha herpes utan att ha en aning om att man har det. För att lindra symptomen kan du ta Paracetamol i tablettform eller smörja in huden med Xylocain som är en bedövande salva. Tänk också på att använda löst sittande kläder och duscha med ljummet vatten så att det inte kommer bakterier i såren. Har man en gång väl fått herpes stannar viruset i kroppen resten av livet. Och själva utbrotten har en tendens att komma tätare om du exempelvis är trött, stressad eller har nedsatt immunförsvar av någon anledning.

Röda prickar

Upptäcker du att du har röda prickar i underlivet är det troligt att du fått små sår på grund av intimrakning. Dessa röda prickar uppkommer när hårsäckarna blivit inflammerade efter att du rakat dig. För att undvika problemen bör du ta för vana att alltid stå i duschen och raka samt tvätta rent underlivet innan rakningen. Se även till att alltid använda raklödder eller intimtvätt och en ny ren hyvel varje gång.

Vårtor

Vårtor i underlivet kan i många fall bero på att du fått kondylom. Kondylom beror på ett virus som är sexuellt överförbart. Men värt att nämna är att kondylom inte är något farligt – de flesta märker knappt av att de drabbats av det. De som får besvär av vårtorna kan uppleva att de kliar, blöder eller svider. Eller att det gör ont vid samlag. Skulle du ha dessa besvär är det alltid bra att gå till en ungdomsmottagning eller gynekologmottagning. Vaccination mot HPV-virus gör att risken för att få kondylom minskar, men det skyddar inte helt.

Blygdläpparna

Upplever du att blygdläpparna är svullna, röda eller sköra? Det kan i många fall bero på att du fått en svampinfektion. Svampinfektioner beror på en obalans i slidans slemhinnor som du har lättare att få om du nyss ätit antibiotika, tvättat dig med vanlig tvål eller har ett nedsatt immunförsvar av annan anledning. Det finns behandling som du kan köpa receptfritt på apoteket, men har du en envis svampinfektion så kan du få receptbelagd medicin som skrivs ut av läkare.

Hemorrojder

Märker du en svullnad eller utbuktning som smärtar vid analöppningen har du sannolikt fått hemorrojder. Det första (och viktigaste) du bör göra när du upptäckt hemorrojder är att se till att inte är hård i magen genom att lägga om kosten. Om du exempelvis äter mycket fibrer och frukt samt dricker mycket vatten blir avföringen mjuk – och du slipper ta i så mycket när du går på toaletten. På så sätt får hemorrojderna möjlighet att läka. Lider man eller har mycket ont kan man gå till vårdcentralen för att få remiss till en eventuell operation. Det finns även en salva som heter Xyloproct som man kan köpa receptfritt på apotek som är smärtstillande.

Lär känna – och ta hand om ditt underliv!

Genom hela livet påverkar förändringar underlivet – och kanske behöver dina rutiner och intimprodukter också ändras och bytas ut ibland. Ditt underliv förtjänar omsorg och omtanke. Men hur du sköter din hygien, när och hur du tvättar dig, och vilka produkter du använder – är alltid individuellt! Viktigast är att du hittar produkter som just du känner dig bekväm med.

Parfymfria intimservetter med Aloe Vera extrakt, pH-balanserad intimtvätt med aloe vera (finns också som milt parfymerad med shea smör och mandel extrakt ). Trosskydd med Quick-Dry yta och andningsbar undersida.

Libresse nya intimvårdsserie tar hänsyn till vulvans ph-balans och känsliga hud. I sortimentet ingår skonsamma produkter i form av intimtvätt, intimservetter och trosskydd. Alla produkterna är utvecklade för att kunna användas dagligen så testa vad som skulle passa dig bäst!

Läs mer om sortimentet här och hitta rätt produkt för dig.