5 saker du vill veta om mens och träning

5 saker du vill veta om mens och träning

Vet du när i månaden din fettförbränning jobbar bäst? Och att en runda i löparspåret kan vara bättre än Ipren? Här är fem intressanta fakta om mens, hormoner och träning!

1. Det hjälper mot PMS-problem
Både PMS-besvär och menssmärtor blir bättre av motion. Om du känner dig okej finns det alltså ingenting som hindrar dig från att träna när du har mens, tvärtom. Oavsett vilken träningsform du väljer kan du räkna med att du mår bättre efteråt, mycket tack vare alla må bra-hormoner som frigörs i hjärnan när du får upp pulsen och svettas en stund.

2. Precis innan mens är skaderisken större

Jesper Möller-Nielsen och Mats Hammar är specialister i gynekologi vid Hälsouniversitetet i Linköping. De har gjort en studie som visar att risken för skador under träning är större precis innan du får mens. Det finns flera studier som visat att koordinationen är nedsatt veckan innan mens, vilket gör det lättare att trampa snett. Man har även hittat en koppling mellan PMS och korsbandsskador hos fotbollsspelare. Det här är dock förmodligen ingenting som du behöver oroa dig för. Lyssna på din kropp och träna på ett sätt som känns bra.

Missa inte! Bästa träningen när du har mensvärk

3. Fettförbränningen ökar
Under menscykelns andra fas är progesteronnivåerna höga – vilket sätter fart på fettförbränningen. Det finns en del forskning som visar att det förhåller sig så här, till exempel den japanska studien Effects of the menstrual cycle on excess postexercise oxygen consumption in healthy young women.  Studien visar att kvinnor har högre förbränning efter ett pass under menscykelns senare fas, då progesteronnivån är hög.

– Progesteron triggar lipolysen, den process som frigör fett från fettcellerna. Lipolysen är en del av fettomsättningen och är aktiv under hela hormoncykeln, men mer aktiv under progesteronets inverkan. Den triggas dessutom av adrenalin, som frigörs under fysisk ansträngning, säger kiropraktorn Torbjörn Ogéus till Friskispressen.

Det är alltså ett optimalt läge för HIT! Burn, baby!

Läs mer Lotta Schelin: ”Vi har aldrig pratat om mens”

4. Mens kan vara en superkraft
Många menar att de känner stor skillnad på sin ork, beroende på var i menscykeln de befinner sig; efter ägglossningen och fram till mensen är det vanligt att inte känna samma kraft och energi i kroppen. Många löpare upplever att de är lite långsammare under den här perioden. Löparen och gruppträningsintsruktören Sylvia Stenfeldtkan berättar att hon presterar på topp när mensen kommit igång.

– De första dagarna när mensen kommit  igång, och fram till ägglossningen, är jag  mycket mer uthållig och kan springa med högre puls, säger hon till Fitness Magazine.

5. Det är okej att ge dig själv en paus
Nu vet du att många presterar bättre när de har mens och att motion är ett bra botemedel mot mensvärk. Men med allt det här sagt så är det fortfarande helt okej att hoppa över träningen. Om du vill krascha i soffan istället för att springa eller gå till gymmet – gör det! Ta ett par, eller flera, dagar helt ledigt från träningen. Ät glass och kolla på film. Det är också viktigt.

Läs mer
Det här ska du äta på kvällen – om du vill ha större muskler
Det här är bästa tiden på dygnet att springa
Bilden som bevisar: Mer mat ger mer muskler

Foto: All Over Press