Till vänster: Hand som kramar åt lakanet i sängen. Till höger: Fingrar i en grapefrukt.

5 saker du inte visste om fontänorgasmer

Fontänorgasmer är något som många eftersträvar – men ändå vet både allmänheten och forskare väldigt lite om dem. Baaam hjälper till att fylla på din kunskapsbank.
4 tekniker som gör sexet skönare för kvinnan
1:01

Efter reklamen: 4 tekniker som gör sexet skönare för kvinnan

(1:01)

Slå på ljud

Fontänorgasm, att squirta, att spruta – kärt barn har många namn. Idag läggs ett stort fokus, både i svenskarnas sovrum och i porrfilm, att uppnå den eftertraktade fontänen, menar sexolog Suzann Larsdotter. Här delar hon med sig av några saker som du antagligen inte vet om orgasmen.

1. Man kan få fontänorgasmer av klitorisstimulans

Fontänorgasm via klitorisstimulans är inte det vanligaste, men det går definitivt att åstadkomma. Vanligast är det att få den när man stimulerar det så kallade Cuv-området (clitourethrovaginal complex), eller g-punkten som det kallas i folkmun. Cuv-området är området på insidan av slidan där klitoris, vagina och urinrör möts.

Forskningen på området är, som sagt, eftersatt – och därför vet man inte riktigt hur det kommer sig att klitorisstimulans kan utlösa en fontänorgasm.
– Klitoris är ju väldigt stor, så när den erigeras blir Cuv-området också känsligt. Om man blir upphetsad svullnar dessutom slidan. Dessa faktorer skulle kunna göra att man kan spruta utan direkt stimulans av den så kallade g-punkten – det är inte vanligt men inte omöjligt, säger Suzann Larsdotter.

2. Det finns två olika typer av fontänorgasmer

Den forskning som finns om fontänorgasmer fokuserar på vad som händer fysiskt i kroppen när man “sprutar”. Genom magnetröntgen har man kunnat se att det är två olika vätskor och två olika fenomen som uppstår.

Det ena sättet kan kopplas till begreppet squirting och innebär att en större mängd vätska kommer när man stimulerar cuv-området. Vätskan kommer från urinblåsan men har ingen synlig lukt eller färg.
– Vätskan kan innehålla urinmarkörer men man kissar inte på sig, som man tidigare har trott, säger Suzann Larsdotter.

Den andra vätskan som kan utsöndras är från Skenes körtlar, körtlar som omger urinröret. När man får denna typ av utlösning är det en mindre mängd vätska som utsöndras.

3. Fontänorgasmer kallades tidigare glädjestrålen

Tidigare gick de under namnet glädjestrålen eftersom man trodde att personen som fick orgasmen kissade på sig. Idag har man kommit något längre i forskningen och vet att så inte är fallet.

4. Känslan skiljer sig

Fontänorgasmen kan kännas på väldigt olika sätt för olika personer. Vissa upplever en orgasmkänsla, andra känner ingenting förutom att det utsöndras vätska – och vissa tycker nästintill att det är obehagligt.
– Fontänorgasmer är ibland ett felaktigt begrepp på grund av att alla inte får en orgasmkänsla och att det inte alltid blir som en fontän, säger Suzann Larsdotter.

Hon menar att det i en svensk kontext har blivit stort fokus på att killar och män ska kunna framkalla en fontänorgasm, men inte lika stort fokus på vad mottagaren faktiskt tycker om det.
– Ibland blir jag rädd för att fokus flyttas från klitoris till in i slidan. Cuv-området för nämligen inte med sig samma möjligheter för njutning som klitoris gör.

5. Klitoris- + g-punktsstimulans = starkare orgasmer

Vill du få starkare orgasmer? Många fittbärare upplever att de kommer hårdare av att stimulera insidan och utsidan av fittan samtidigt. I och med att du når klitoris från båda hållen blir känslan ännu mer intensiv.

Bild: TT

Relaterade artiklar
7 dagliga vanor som kan påverka din orgasm
9 anledningar till att du kan ha svårt att få orgasm
Experterna: 8 tips för ett hetare sexliv när allt verkar gå på rutin