Bananbröd
Bananbröd är perfekt när bananerna blivit övermogna. Funkar lika bra till fikat som eller som ett inslag till en mysig helgfrukost.
Du behöver:
2 mogna bananer
2 dl havregryn
4 dl vetemjöl
1 dl hackade cashewnötter
1 tsk salt
250 g lätt kvarg
1/2 dl honung
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och mosa bananerna, och blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i kvarg, honung och bananmoset. Häll sedan över smeten i en smord, avlång form.
Gräddas i nedre delen av ugnen i ca. 1 timme.
Läs även: Kaffe, bananer och 6 andra livsmedel du alltid bör köpa ekologiskt
Banansmoothie
I en smoothie spelar det ingen roll om bananen är lite övermogen.
Du behöver:
1 banan
2 dl frysta hallon (eller något annat mumsigt bär!)
3 dl naturell yoghurt
Gör så här:
Mixa samman alla ingredienser och servera i ett fint glas!
Bananglass på pinne
Hur enkelt som helst! Köp glasspinnar och stick in i bananerna. Frys in och servera som glass! En lite lyxigare variant får du om du doppar dem i smält choklad innan du fryser in dem. (om du gillar vegansk glass, kolla här också för mer gottigt)
Bananpannkaka
Pannkaka med banan som bas har slagit stort i hälsovärlden. Perfekt som ett snabbfixat mellanmål.
Du behöver:
1 banan
2 ägg
Gör så här:
Mixa eller mosa samman banan och ägg, och grädda smeten i stekpanna. Servera med bär eller keso!
Bananchips
En övermogen banan funkar finfint att skära i tunna skivor och göra till mumsiga chips.
Du behöver:
1 banan
– eh, ja, så enkelt är det faktiskt.
Gör så här:
Skiva bananen och lägg på på en plåt. Ställ in i ugnen på låg värme (runt 110 grader) i 8 timmar. Låt ugnsluckan vara lite öppen under tiden.
Chokladmousse med banan
Kanske inte den nyttigaste varianten, men den uppskattas definitivt som efterrätt!
Du behöver:
2 bananer
4 msk chokladsås
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Vispa grädden hårt och rör i chokladsåsen. Skala och mosa bananerna, och vänd försiktigt ner bananmoset i vispgrädden. Blanda och häll upp i små koppar (fyra stycken) och låt stå i kylen i fyra timmar.
Läs även: Den här ”lasagnen” med jordnötssmör och grädde KAN vara världens galnaste dessert