6 ljuvligt goda sätt att ta vara på övermogna bananer

6 ljuvligt goda sätt att ta vara på övermogna bananer

Har bananerna blivit bruna och prickiga? Släng dem inte. Vi har samlat 6 sjukt goda sätt att slippa slänga frukten.

Bananbröd

Bananbröd är perfekt när bananerna blivit övermogna. Funkar lika bra till fikat som eller som ett inslag till en mysig helgfrukost.

Du behöver:

2 mogna bananer

2 dl havregryn

4 dl vetemjöl

1 dl hackade cashewnötter

1 tsk salt

250 g lätt kvarg

1/2 dl honung

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och mosa bananerna, och blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i kvarg, honung och bananmoset. Häll sedan över smeten i en smord, avlång form.

Gräddas i nedre delen av ugnen i ca. 1 timme.

Läs även: Kaffe, bananer och 6 andra livsmedel du alltid bör köpa ekologiskt

Banansmoothie

I en smoothie spelar det ingen roll om bananen är lite övermogen.

Du behöver:

1 banan

2 dl frysta hallon (eller något annat mumsigt bär!)

3 dl naturell yoghurt

Gör så här:

Mixa samman alla ingredienser och servera i ett fint glas!

Bananglass på pinne

Hur enkelt som helst! Köp glasspinnar och stick in i bananerna. Frys in och servera som glass! En lite lyxigare variant får du om du doppar dem i smält choklad innan du fryser in dem. (om du gillar vegansk glass, kolla här också för mer gottigt) 

Bananpannkaka

Pannkaka med banan som bas har slagit stort i hälsovärlden. Perfekt som ett snabbfixat mellanmål.

Du behöver:

1 banan

2 ägg

Gör så här:

Mixa eller mosa samman banan och ägg, och grädda smeten i stekpanna. Servera med bär eller keso!

Bananchips

En övermogen banan funkar finfint att skära i tunna skivor och göra till mumsiga chips.

Du behöver:

1 banan

– eh, ja, så enkelt är det faktiskt.

Gör så här:

Skiva bananen och lägg på på en plåt. Ställ in i ugnen på låg värme (runt 110 grader) i 8 timmar. Låt ugnsluckan vara lite öppen under tiden.

Chokladmousse med banan

Kanske inte den nyttigaste varianten, men den uppskattas definitivt som efterrätt!

Du behöver:

2 bananer

4 msk chokladsås

2 dl vispgrädde

Gör så här:

Vispa grädden hårt och rör i chokladsåsen. Skala och mosa bananerna, och vänd försiktigt ner bananmoset i vispgrädden. Blanda och häll upp i små koppar (fyra stycken) och låt stå i kylen i fyra timmar.

Läs även: Den här ”lasagnen” med jordnötssmör och grädde KAN vara världens galnaste dessert