Våra underliv är fantastiska, men ibland behöver de lite hjälp på traven för att fungera som miraklen de faktiskt är. Här är fem vanliga problem och hur du kommer tillrätta med dem.
Dina flytningar är gryniga & illaluktande
Om dina flytningar luktar illa och är gryniga så står allt antagligen inte rätt till. Du har med största sannolikhet fått en svampinfektion – som du kan avhjälpa genom att besöka apoteket och köpa en receptfri kräm. Men om du vet med dig att du haft oskyddat sex så kan du fått en könssjukdom som måste ses efter av en läkare. Om dina flytningar ändrar färg och blir gröna, grå, gula eller blodblandade ska du också söka läkarvård.
Tips! Om du har mycket flytningar (som stör dig!) eller bara vill ha en fräsch känsla kan du använda dig av trosskydd som ger dig en renare känsla under dagen.
Det kliar helt galet
Det är normalt att det kliar där nere ibland, men om det är ihållande och du samtidigt upptäcker konstiga flytningar så kan du fått en svampinfektion eller bakteriell vaginos – som innebär att du fått en bakterieobalans i ditt underliv. Du kan börja med att byta ut tvålen du tvättar dig med där nere eller övergå till att bara använda ljummet vatten, en vanlig tvål kan nämligen reta slemhinnorna.
Du säger ofta aj
Det finns mycket som kan bidra till att det gör ont därnere när vi borde känna njutning eller bara kissar. Om det gör ont varje gång du sitter på toa eller har sex kan det vara urinvägsinfektion eller en könssjukdom – och då måste du boka tid hos gynekolog. Känner du bara smärta ibland och endast vid sex så beror smärtan troligtvis på att du inte var tillräckligt kåt och våt när ni satte igång. Använd glidmedel nästa gång och be din sexpartner ha lite tålamod.
Du är torr som fnöske
Vi kan ofta själva var upphovet till att vi blir torra där nere genom överdrivet tvättande. Parfymerad tvål är ett big no no, det räcker att tvätta med ljummet vatten eller särskild intimtvål. Vi kan också känna oss torra om vi inte blivit tillräckligt våta under sex, något som kan göra att det kliar och stramar efteråt. Vissa mediciner som antidepressiva och allergimediciner kan också leda till att slemhinnorna i underlivet blir torra. Fråga din läkare om du äter medicin, och använd glidmedel vid sex om du har svårt att bli våt.
Det luktar mysko
Det ska lukta där nere, men om du upptäcker att du plötsligt luktar konstigt under en längre tid så kan det bero på något annat. Svampinfektioner och bakteriell vaginos, där bakteriefloran rubbats dyker ofta upp tillsammans med illaluktande och gryniga flytningar. Du kan även ha glömt en tampong där inne, något som är vanligare än man kan tro. Uppsök en gynekolog om doften inte försvinner av sig själv efter några dagar – ibland kan det faktiskt bero på något du ätit.
Psst! Har du tillfälliga flytningar med dålig lukt eller inte gillar din naturliga doft? Använd ett trosskydd som enkelt byts ut – istället för att det hamnar i trosan.
Myter om trosskydd
Myt 1: Trosskydd kan bara användas när du har mens
Nej, trosskydd kan faktiskt användas varje dag – om du har rikliga flytningar eller om du ska iväg på kvällen – och vill ha den där nytvättade känslan så är trosskydd ett bra komplement till att byta trosor.
Myt 2: Använder jag trosskydd varje dag kan jag få infektioner
Så länge du väljer ett trosskydd som är dermatologiskt testade så finns det inga problem med att använda dem varje dag. Trosskydd i sig leder inte till infektioner. Se till att byta så ofta du känner att du behöver och tvätta händerna vid varje byte.
Testa själv med Always 7-dagarsutmaning!
I en undersökning berättade 61% av de tillfrågade kvinnorna att flytningar fick dem att känna sig ofräscha och 88% ville behålla den fräscha känslan som de hade på morgonen*. Upplev den fräscha känslan av rena trosor under hela dagen med Always 7-dagarsutmaning. Hur känner du dig efter en dag med trosskydd jämfört med utan? Testa under 7 dagar och se om du känner dig fräschare och mer självsäker.
*Always trosskydds-undersökning gjordes av MSLGROUP med hjälp av Research Now Panel. 2000 kvinnor i Frankrike och Storbritannien mellan 18-34 år tillfrågades. Undersökningen gjordes mellan 8-16 januari 2018.