Ta hand om dig! 6 appar som hjälper dig minska din oro

Ta hand om dig! 6 appar som hjälper dig minska din oro

Drar tankarna ofta iväg åt katastrofhållet? Oroar du dig för vad andra ska tycka om dig eller att något ska hända? Så här släpper du oron – och här är apparna som hjälper dig.
5 saker som får dig att må dåligt på jobbet
1:9

Efter reklamen: 5 saker som får dig att må dåligt på jobbet

(1:9)

Slå på ljud

Läs mer: Vet du din färgpersonlighet? Det borde du – och vi har testet

Ligger du vaken på nätterna eller känns allt lite mulet på grund av alla orosmoln som du drar runt med – kanske trots att allt egentligen är ganska bra? Oro fyller en viktig funktion i våra liv, men den kan också hindra oss från att leva det fullt ut. Här är några råd och appar som kan hjälpa dig att må bättre.


Verklighetstesta din oro med Worry Watch

Ofta när vi oroar oss för någonting slår det sedan inte in, men då har vi glömt bort det och oroar oss för något nytt. Den här appen hjälper dig få en överblick över och se mönster i din oro.

Du skriver in vad som gnager dig, sedan återkommer du när du vet om det blev så illa som du befarade. Appen visar statistik över hur stor andel av din oro som visade sig vara ogrundad – så att du kan hitta och undvika tankefällor.

Skriv ner och reflektera – och träna på att släppa oron med Feely

Genom att få ner din oro i skrift kan du lättare se den för vad den är och känna lite mindre kaos i huvudet. Här kan du både skriva dagbok och svara på några korta frågor varje dag om hur du mår och vad du har gjort. På så sätt kan du hitta mönster för vad som påverkar din oro.

Den har också vetenskapligt bevisade övningar för att just oroa sig mindre, ett community där du kan prata med andra och en möjlighet att ställa frågor till en forskare (på svenska).

Läs mer: Underbara Clara: Det här hade jag velat veta innan jag blev utmattad

Hitta ditt fokus och sätt mål för att minska oron med Remente (finns även för Android)

De här fyll i-verktygen hjälper dig hitta vad som gör dig lycklig och vart du vill i livet, och sätta mål för att komma dit. Appen har både en färdig målplan som hjälper dig släppa oron och kurser som ger dig råden och kunskapen du behöver.

Oroa dig en specifik stund varje dag med ReachOut WorryTime (finns även för Android)

För att lära sig släppa oron är ett bra knep att bestämma en tid varje dag där du får oroa dig allt du kan – men resten av dagarna får du inte oroa dig alls, utan bara skriva ner din oro och ta itu med den på din bestämda tidpunkt. Den här appen hjälper dig med precis detta.

Missa inte! 15 sätt att lindra stress och ångest (som inte är träning eller meditation)

Meditera och andas med Stop, Breathe & Think (finns även för Android)

Mindfulness är bra mot oro. I den här appen fyller du i hur du mår just nu (att du till exempel är orolig) och så får du förslag på andningsövningar och korta meditationer som passar i stunden och får dig att må bättre.

Rör på dig med Seven – 7 Minute Workout (finns även för Android)

Har du fastnat helt i orostankarna så är ett knep att hoppa upp och röra på dig. Du kan dansa, ta en promenad – eller till exempel använda den här appen med sju minuter korta träningspass som du kan utföra var som helst och utan redskap.

Foto: Remente/Unsplash