Frågor om graviditetstest

6 vanliga frågor och allt du behöver veta om graviditetstester

Har du funderingar om graviditetstester? Här svarar vi på de sex vanligaste frågorna, från symptom och användning till dess funktion.

Går du i tankarna om att skaffa barn eller misstänker du att du är gravid? Då kommer du förmodligen att använda dig av ett graviditetstest någon gång inom snart framtid. Då kan det vara både bra och viktigt att veta hur du använder det och vad du ska se upp med. Nedan har vi svarat på sex vanliga frågor du borde veta om testen – innan du använder dem.


1. Hur vet jag om jag är gravid?

Det finns flera symptom som kan tyda på att du är gravid. Till exempel illamående, ömmande bröst och ett känsligt luktsinne. Men det mest vanliga symptomet är utebliven mens. Ta dock aldrig ut något i förskott och få inte panik. Det kan finnas många anledningar till att mensen är sen – för nej, det behöver inte betyda att du är gravid.


2. Hur fungerar ett graviditetstest?

Graviditetstesten finns i mängder och alla kan de visa olika mycket information. De flesta test ser ut som en liten sticka och den gemensamma faktorn är att du ska kissa på området i slutet av den. Det kan variera vart du ska kissa på stickan och även hur lång tid du ska vänta innan ett resultat blir synligt. Det säkraste alternativet är alltid att gå till en barnmorska som får undersöka dig då testen är säkra men aldrig hundra procent pålitliga. Det testen sedan gör är att mäta halten av ett speciellt hormon i ditt urin, som kroppen bara producerar när du är gravid.


3. Var kan jag köpa ett graviditetstest?

Graviditetstester säljs på apotek, matbutiker och på vissa andra utvalda ställen. Om du inte vill gå till en fysisk butik finns det även apotek på webben där du kan köpa ett test och få det hemskickat till din brevlåda. Ett test kan variera i pris beroende på vilket du köper och hur mycket information du önskar.


4. När kan jag använda ett graviditetstest?

Om du misstänker att du är gravid eller vet med dig att du har haft oskyddat sex kan du ta ett graviditetstest efter bara någon vecka. Vissa test kan visa att du är gravid redan efter en till två veckor. Skulle testet vara negativt men magkänslan positiv kan det vara bra att vänta ett tag mellan gångerna för att sedan testa igen. Du kan ta hur många test du vill utan att det gör någon skada.


5. Kan det vara för tidigt att ta ett graviditetstest?

Ja, du kan inte se säkert om du är gravid efter bara några dagar.


6. Vad händer om jag är gravid?

Om testet visar att du är gravid bör du ringa till barnmorska för att diskutera dina alternativ. Om du inte har tagit ett test men har haft oskyddat sex och är rädd för att bli oönskat gravid så kan du ta så kallade dagen efter piller. De finns att köpa på apoteket och du kan ta dem upp till 120 timmar efter samlaget.

Bildkälla: TT/IBL

Läs mer:

7 appar för dig som vill bli gravid

Nour El Rafai om den svåra graviditeten: ”Hela livet på paus”

Carina Berg är gravid: ”Så tacksam och lycklig”