PT:n förklarar: "Därför borde alla testa marklyft"

PT:n förklarar: "Därför borde alla testa marklyft"

Marklyft är en glödhet kandidat i tävlingen om vilken som är den bästa gymövningen. PT:n Daniel Larsson berättar varför (att du får en snygg rumpa är bara en bonus!).

 Flera muskler är med i matchen
Om du bara vill köra en eller några få övningar så bör marklyft vara en av dem. Övningen engagerar baksida och framsida lår, rumpa och rygg. Du får dessutom fullgod träning för underarmarna som jobbar stenhårt för att hålla kvar stången i händerna.

Du blir bättre på allt annat (typ)

En starkare rygg främjar en bättre hållning. Just din hållning ställs det stora krav på i alla styrkeövningar, och även i vardagen. Att kunna behålla kroppen i korrekt position är nödvändigt för att kunna göra knäböj, utfall, armhävningar – you name it! Även löpare behöver ha en god hållning för att hålla skadorna på avstånd och för att nå bra resultat.

 Variationsmöjligheterna

Det finns många sätt att variera dina marklyft. Gör raka marklyft för mer fokus på baksida lår. Sumomarklyft för mer aktivering i framsida och insida lår (plus en snällare position för ryggen). Stående på en upphöjning för att bli bättre i starten av lyftet och många, många andra varianter därutöver.

Hej hormonboost!

Tack vare att marklyft involverar så många och stora muskelgrupper ger det också en stor hormonrespons. Muskelbyggande hormon som testosteron ökar sin produktion rejält när du marklyfter. När du tränar den här typen av tunga övningar får du dessutom en skön dusch av lyckohormonet dopamin som gör dig glad och pigg.

Det är säkert

Låt ingen lura dig att marklyft är en farlig övning. Inget kunde vara mer fel! Men om du lyfter fel kan du precis som i alla andra övningar skada dig. Tänk på att hålla ryggen rak och undvik för tunga vikter innan du är redo – då är skaderisken mycket låg. Något som också gör marklyft till en säker övning är det faktum att du när som helst bara kan släppa stången om du känner att du hamnar fel. Du kan inte få vikten över dig eller bli fastklämd under, vilket kan ske i exempelvis bänkpress.

 Du förebygger ryggproblem

Eftersom ryggont är oerhört vanligt gäller det att försöka motverka det så gott du kan. Många har problem med ryggen enbart på grund av svaga muskler i området. Genom att träna marklyft en till två gånger i veckan minskar du risken för ryggsmärtor.

 

Du behöver det

Att lyfta något från marken gör vi väldigt ofta. Det är en mänsklig grundrörelse och därmed någonting vi mår bra av att behärska till fullo. Marklyft tränar just den förmågan och dessutom på ett bättre sätt än någon annan övning. Det är helt enkelt ett lyft på gymmet du inte kan vara utan. Marklyft mera!

 

Tänk på det här när du lyfter

* Börja med att ta dig skorna. Du behöver stå stabilt och känna golvet när du gör marklyft.

* Stå höftbrett isär med fötterna och sträva efter att ha tårna pekande framåt. Fotställningen får inte vara bredare än att dina armar kan hänga rakt ner för att greppa stången.

* Det är viktigt att stången är nära kroppen från start i rörelsen då du ska genomföra draget med stången så nära benen som möjligt. Att ha stången mitt över fötterna brukar vara en bra riktlinje.

* Ryggen måste vara rak. Det är det absolut viktigaste för att undvika skador när det gäller marklyft. Behåll ryggens raka position genom hela lyftet.

Av: Daniel Larsson
Foto Thinkstock