Pesto
50 gram pinjenötter
2 krukor basilika
1 st vitlöksklyfta
100 gram parmesanost
2 dl olivolja
gourmetsalt, ev svartpeppar från kvarn
Gör såhär: Rosta pinjenötterna i en stekpanna. Kör basilika och pinjenötter i mixern och lägg i vitlök och lite av oljan. Fortsätt att mixa. Tillsätt sedan den rivna parmesanosten och rör om.
Smaka ev av med salt och nymalen svartpeppar.
Hallonsorbet
1 pkt frysta hallon (250 gram)
Rivet skal av en lime
1/2 dl Stevia eller annan sötning
2 dl turkisk yoghurt
2 passionsfrukter
Gör så här: Hallonen skall EJ tinas. Mixa alla ingredienser tills att glassen är slät. Låt den stå i frysen i ca 30 min. Servera med passionsfrukt.
Blomkålsris
Ingredienser
1 st blomkålshuvud
Gör såhär: skär bort stjälken och mixa blomkålsbuketterna i mixern tills de bildat ett finkornit ris.
Lägg det sedan ner i kokande vatten i cirka 10 sekunder.
Häll av i durkslag.
Choklad- och avokadomousse
Ingredienser
1 mogen avokado
0,5 dl kakao
3 msk honung
0,5 dl krämig kokosmjölk
2 krm vaniljessens eller vaniljpulver
Gör såhär: Gröp ur den mogna avokadon och mixa till en slät puré.
Lägg ner övriga ingredienser, börja med lite mindre kakao än 0,5 dl och smaka av. Toppa eventuellt med hackade nötter och en klick grädde.
Hummus
Ingredienser
1 vitlöksklyfta
1 burk kikärter (à 400 g)
1/2 chilifrukt
1/2 tsk spiskummin
1 msk pressad citronjuice
3 msk olivolja
1 msk tahini (sesampaste)
salt och peppar
Gör såhär: Finhacka vitlöksklyftan. Lägg den tillsammans med kikärter, chilifrukt, spiskummin, pressad citronjuice, olivolja och tahini i mixern.
Mixa till en jämn smet. Smaksätt med salt och peppar. Förvara kallt till servering.
Hemgjord majonäs
Ingredienser
2 äggulor
2 tsk fransk senap
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 krm peppar
2 krm socker (går att utesluta)
2 dl olja
Gör såhär: Se till så att alla ingredienser är i samma temperatur, annars kan det skära sig.
Lägg äggula, senap, vinäger, salt, peppar och socker i din mixer eller i en skål.
Blanda ihop allt med stavmixern eller mixern. Tillsätt oljan droppvis och mixa till en ljus, fluffig konsistens.
Gremolata
Ingredienser
2 citroner
5 vitlöksklyftor
1/2 kruka bladpersilja
3 msk olivolja
Gör såhär: Tvätta och riv skalet av citronerna.
Lägg ner alla ingredienserna i mixern och blanda snabbt ihop tills vitlöken och bladpersiljan delat sig.
Foto: All Over Press